FINSKÉ RECEPTY – GRAVALAX S DOMÁCÍM CHLEBEM

finske-recepty-gravalax-s-domacim-chlebem-cover

Protože se o víkendu blíží celosvětová finská akce Finnish your dinner, na kterou Vás celé léto zveme a protože i my v arki se jí účastníme s naší malou zahradní párty a už ji pomalu začínáme chystat, máme pro Vás typy na jednoduchý Finský tradiční předkrm – GRAVALAX s domácím finským chlebem.

finske-recepty-gravalax-s-domacim-chlebem1

Gravlax je finská lahůdka – za studena „vařený“, respektive v soli, cukru a kopru marinovaný losos s hořčičnou omáčkou, který nesmí ve Finsku chybět skoro při žádné příležitosti. Na internetu najdete spousty receptů, ale nám se zdá nejlépe zpracovaný tento recept z blogu Kuchařka pro dceru. Nebo krásně jednoduchou verzi s videoreceptem najdete zde.

Tak vše prostudujte a opravdu doporučujeme vyzkoušet... jen jeden tip z naší vlastní zkušenosti, losos se dá zakápnout jakýmkoliv bílým alkoholem, ale slivovici nedoporučujeme, slivovicí nasáknutý losos, není to pravé ořechové :-) a chuť ryby dosti přehluší.

finske-recepty-gravalax-s-domacim-chlebem2

A co ke Gravalaxu podávat? Samozřejmě klasický finský chléb. Moc pěkný článek o finském chlebu jsme našli na blogu pana Cuketky, ale i spoustu informací a zajímavostí a třeba vás blog i motivuje k výletu do Helsinek.

My když děláme finský chléb – používáme již hotovou směs – Finský žitný chléb, zakoupíte ve zdravé výživě.

finske-recepty-gravalax-s-domacim-chlebem-3
 

Základem tohoto finského chleba je žitná mouka, protože obsahuje více minerálních látek a vlákniny než klasická pšeničná mouka. Chléb je díky této mouce chutnější a má silnější kůrku. Navíc je vláčnější a trvanlivější. Jak na to?

V domácí pekárně – do pekárny nalijete 300 ml vlažné vody a nasypeme 500 gr směsi. Zapneme příslušný program dle návodu výrobce pekárny. Po upečení vyjmeme chléb z formy a necháme vychladnout na roštu.

V troubě – smícháme sáček 500 gr a 300 ml vlažné vody. Vypracujeme hladké těsto, vložíme ho do vysypané formy a necháme cca 1 hodinu kynout. Pečeme v předehřáté troubě cca 60 minut při teplotě 200–220 stupňů. Po upečení vyjmeme chléb z formy a necháme vychladnout na roštu.

Až budete mít naloženo, upečeno a budete přemýšlet jak lososa a chleba naservírujete – za nás jednoznačně jednoduše na dřevěné prkénko nebo krásný tác.

finske-recepty-gravalax-s-domacim-chlebem-4
 

Vybírat můžete zde:

fyd-produkt5fyd-produkt4fyd-produkt2fyd-produkt6

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.