KAM SE ZMRZLINOU?

kam-se-zmrzlinou-cover

Hitem letošního léta jsou nepochybně veganské sorbety z nejrůznějších druhů exotického ovoce, není ale nad tu pravou smetanovou klasiku. A co říkáte na jednoduchou domácí výrobu? Když dočtete do konce, najdete recept na náš oblíbený domácí sorbet. V každém případě je to elegantní lehký dezert, a my jsme se podívali na to, jak se dá krásně naservírovat jak jinak než na nádobí iittala, stelton nebo arabia finland.

kam-se-zmrzlinou22  kam-se-zmrzlinou21

Kdo by zmrzlinu nemiloval… pro někoho neodmyslitelný symbol léta a osvěžující sladká tečka v horkých dnech, a pro někoho malé zhřešení, když už to v létě bez cukru prostě dál nejde… Podívejte se jak se tato letní dobrota úžasně vyjímá v elegantních sklenicích od iittaly Essence, poháru Kastehelmi, nebo rozkošných hrníčcích s MuminkyA klidně se nechte inspirovat, a nebo vymyslete svoje krásné nové způsoby, jak tuhle dobrotu podávat s grácií.

kam-se-zmrzlinou6  kam-se-zmrzlinou5

Mlsat se někdy musí! Záleží na tom, jak to provedeme. Úhledně naservírované jídlo získává nový rozměr, to je jasné, ale nemusí to skončit jenom u obsluhování hostů, každý si zaslouží špetku krásy sám pro sebe. Každodenní malé radosti dokáží ve výsledku dělat velké divy, o tom víme své, říkáme jim #arki_everyday.

kam-se-zmrzlinou4

kam-se-zmrzlinou8  kam-se-zmrzlinou9

A od kdy zná lidstvo tenhle letní poklad? Věděli jste, že ochucený sníh vyráběli už staří Řekové a Egypťané? První zmínky o opravdových zmrzlinách jsou z Mongolska a Číny, do Evropy ji dovezl Marco Polo. Arabské slovo scherbet znamenalo „sladký sníh“, italové ho přejali jako sorbetto, a právě sorbety jsou dneska čím dál oblíbenější formou zmrzliny.

Nás baví moc, protože jsou velice jednoduché, a když úplně zapomeneme na cukr (který se dá nahradit medem, fruktózou nebo třeba agávovým sirupem), jsou i mnohem dietnější než opravdová zmrzlina. Na náš oblíbený sorbet stačí: 250ml vody rozvařit s 250ml cukru a vychladit, přidat 500g rozmixovaného ovoce (jeden druh) a pokud se hodí, citronovou šťávu. Zrníčkové ovoce propasírujte, ať je sorbet krásně hladký. A potom jenom mrazit a občas promixovat. A samozřejmě krásně servírovat.

kam-se-zmrzlinou1  kam-se-zmrzlinou24

Arki tým si letos užil nejlepší malinový sorbet na cestě do Jimramova, a to v Býkovicích v Penzionu U Tří volů.

Pro ten první dokonalý zmrzlinový kopeček si budete muset zajet až do Zaječic, ale cesta opravdu stojí za to! Rozhodně nebudete jediní, kdo si udělají takový malý výlet za fenomenálním zmrzlinovým zážitkem. A vlastně to ani není jen tak obyčejný kopeček, jako spíše krásně podávaný cukrářský zážitek. V Pardubicích a okolí o ní kolují legendy, a nechybí ani na Gastromapě Lukáše Hejlíka.

kam-se-zmrzlinou13  kam-se-zmrzlinou16

kam-se-zmrzlinou14  kam-se-zmrzlinou15

A na závěr – víme, že ta vedra jsou úmorná, ale užívejte si je, chlaďte je těmi nejlepšími zmrzlinami, dokud je nenahradí studené dny, které se ani prázdninám nevyhýbají. To potom bude zase čas vytáhnout knížku.

 kam-se-zmrzlinou-produkt1kam-se-zmrzlinou-produkt2kam-se-zmrzlinou-produkt3kam-se-zmrzlinou-produkt4

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.