Vánoční tip na luxusní marmeládové košíčky

vánoční cukroví banner

Vánoční přípravy jsou v plném proudu: kupujete dárečky, sháníte balící papír, plánujete návštěvy, pečete...cukroví? Možná jste ještě ani nezačali a nějak vám na to schází čas a prostor. A proto jsme se spojili s foodblogerkou Monikou Kořínkovou z Monamy, abychom vám s tím pomohli. Zná totiž geniální recept na strááášně jednoduché a nebesky dobré cukroví.

Jak píše sama Monika ve své receptu:"Je na čase vytáhnout těžký kalibr, cukroví na první pohled složité až běda, efektní jak pralinky z Belgie, na přípravu však jednoduché a snadné." Jde se na to a ať to stojí za to!

vánoční cukroví monamy

 

Ingredience - na cca. 40 kousků

Křehké těsto:

250g hladké mouky

180g másla, vychlazeného a nakrájeného na kostky

2 čajové lžičky holandského kakaa

50g cukru krupice

1 žloutek

Na náplň :

300g citronové marmelády

Na polevu:

100ml smetany na šlehání

100g hořké čokolády

1 polévková lžíce cukru krupice

Postup:

Křehké těsto je velmi jednoduché, jen musíte pracovat rychle (což není při tom všem shonu problém, že?, pak je úspěch zaručen. Máslo, nakrájené na kostky, udržujte v chladu v lednici, stejně tak žloutek. V mixéru nejprve provzdušněte mouku s kakaem a cukrem tak, že zapnete mixér na pár sekund na nejvyšší výkon. Pak přidejte chlazené máslo, znovu na pár desítek sekund zapněte, až se začne tvořit drobenka. Nakonec přidejte žloutek a opět zapněte mixér. Jakmile se vytvoří koule, těsto je hotové a můžete přejít k dalšímu kroku. Pokud se vám koule netvoří, přidejte trochu vody, ale opatrně, přilévejte po troškách, aby nebylo těsto moc řídké.

Troubu si předehřejte na 190 stupňů.

Křehké těsto se běžně doporučuje nechat odležet půl hodiny v lednici, to aby získalo elasticitu, ale tu v tomto receptu nepotřebujete, protože ho nebudete vyvalovat na plát. Do připravených formiček na košíčky (nerezové vymažte máslem) vtlačte kousek těsta a rovnoměrně upravte po celém vnitřku formičky. Nahoře přebytky ořízněte.

Pečte v předem vyhřáté troubě cca 15 minut.

Po vychladnutí (můžete si košíčky i několik dní dopředu předpéci a uložit v chladu) košíčky naplňte citronovou marmeládou a uložte na hodinu do lednice, aby marmeláda hodně ztuhla.

V rendlíku zahřejte smetanu na šlehání až k varu, odstavte a rozmíchejte dohladka s cukrem a nalámanou hořkou čokoládou. Polevou pak udělejte na připraveném cukroví čepičku a dozdobte čerstvou, či kandovanou, citronovou kůrou případně ořechy nebo oblíbeným sušeným ovocem.

TIP: Když necháte košíčky uložené v papírové krabičce pár dní odležet v zimě, venku, na parapetu, korpus nádherně změkne a zvláční a chutě se prolnou dohromady.

Už se vám také sbíhají sliny? Nezapomeňte, že krásné a setsakramentsky dobré cukroví si zaslouží hezké místo na krásném tácku od Iittala.

Vánočnívánoce

 

1. Dortový tác Kastehelmi Iittala

2. Tác Teema v černé Iittala

3. Velký talíř Kastehelmi šedý Iittala

4. Tác Sarjaton černý Iittala

5. Tác Kastehelmi šedý Iittala

6. Velký talíř Kastehelmi tmavě modrý Iittala

 

My vám přejeme, aby se vám cukroví, a nejen to, povedlo na výbornou. Nezapomeňte, rodina a pospolitost, to je arki...

Tým arki.cz

 

 

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.