60 LET SKLENIC KARTIO

60-let-sklenic-kartio-cover

Nadčasové v roce 1958, nadčasové i dnes. Ikonickou kolekci Kartio navrhl již v roce 1958 designér Kaj Franck, v letošním roce tedy slaví krásných 60 let od svého vzniku. Tvar těchto sklenic je stále velmi aktuální a mezi milovníky designu se dnes těší stejné, ne-li větší oblibě. I díky mnoha barvám, ve kterých se vyrábí, se stal malým sběratelským kouskem v mnoha domovech.  

60-let-sklenic-kartio9   60-let-sklenic-kartio2

Kaj Franck (1911–1989), přední osobnost finského designu a vlivná postava užitého umění, se ve své práci snažil odstranit veškeré přebytečné prvky, směřoval k jednoduchosti, k čistým základním tvarům. Svoji vizi realizoval právě v roce 1958 skrze kolekci sklenic Kartio, kdy dokázal perfektně zachytit rovnováhu mezi materiálem a formou. O šest let dříve navrhl pro finskou značku iittala minimalistický jídelní porcelánový set Teema a příbory Scandia, které se v sortimentu této ikony skandinávského designu udržely dodnes.

60-let-sklenic-kartio4  60-let-sklenic-kartio3

60-let-sklenic-kartio7

Franckův původní záměr bylo sklenice vyrábět pouze v čirém skle, jako většina skleněného nádobí v té době, ale po uvedení na trh byla do kolekce zahrnuta také kouřově šedá a mechově zelená barva. Během několika dalších let došlo k zavedení malých změn ve výrobních postupech, aby bylo dosaženo širšího spektra barev. Sklenice jsou vyráběny z velice kvalitního skla probarveného přímo ve hmotě, a díky tomu jsou odolné a krásné. Když si sami vyzkoušíte efekt probarvené hmoty (oproti levnějším variantám barveným na povrchu) budete překvapeni, jak velký rozdíl to je.

60-let-sklenic-kartio10   60-let-sklenic-kartio11

Dnes si tedy Kartio můžete vybírat z několika půvabných barev (modrá, zelená, šedá, mořská modrá, smaragdová, písková, šedomodrá, vodní zelená, vodní modrá a čirá) a vytvářet si sady, které budou slušet vám i vašemu interiéru. Nezapomínejte, že jsou tyto sklenice skvěle kombinovatelné s dalšími designovými kousky od značky iittala a nepochybně i s tím, co už doma máte. 

60-let-sklenic-kartio5   60-let-sklenic-kartio6

60-let-sklenic-kartio1¨   60-let-sklenic-kartio8

Sklenice ale nejsou jedinou součástí této kolekce. Elegantní skleněné karafy Kartio jsou pro svou nádhernou geometrickou formu skvělým doplňkem sady a udělají z rádoby jednoduchých sklenic luxusní záležitost.

Kartio se stalo díky své preciznosti a jednoduchosti vzorovým příkladem nestárnoucího designu a malou radostí do každého domova.

60-let-sklenic-kartio-produkt160-let-sklenic-kartio-produkt360-let-sklenic-kartio-produkt460-let-sklenic-kartio-produkt2