HAPPY BIRTHDAY ULTIMA THULE!

happy-birthday-ultima-thule-cover

Skleněná poezie z pera geniálního designéra slaví své jubileum. Kolekci Ultima Thule, kterou navrhl finský designér Tapio Wirkkala, je na světě už půl století a stále nám přináší stejnou krásu a luxus jako před padesáti lety. Zajímavý příběh, který se pojí se vznikem, inspirací a samotnou výrobou nádobí Ultima Thule stojí za pozornost, zejména teď, kdy slaví své kulaté výročí.

happy-birthday-ultima-thule-designer

Když začnou na vzdáleném severu po dlouhé zimě tát ledy, kreslí v celé krajině i na každém malém rampouchu pozoruhodné obrazce a poskytují tak fascinující podívanou! Inspirován právě ledovou pokrývkou na milovaném laponském poloostrově, ve skromné chalupě daleko od ruchu velkoměst, začal Wirkkala tvořit svou vůbec nejslavnější práci.

happy-birthday-ultima-thule2  happy-birthday-ultima-thule3

Výjimečné nadání pro sklářské řemeslo, úzká spolupráce s velkými mistry své doby a tisíce hodin, které Wirkkala strávil vylepšováním a zdokonalováním techniky pro dosažení věrohodného efektu tajícího ledu, nakonec přinesly své ovoce.

happy-birthday-ultima-thule5  happy-birthday-ultima-thule4

Fascinující struktura skla na sobě zajímavě zachycuje denní světlo a v přítmí působí velmi romantickým a přepychovým dojmem. Skrývá v sobě jasné světlo i temnotu z nedotčené severské přírody.

happy-birthday-ultima-thule7  happy-birthday-ultima-thule6

Původně byla série určena exkluzivně pro nově otevřenou linku Finnair z Helsinek do New Yorku, a dodnes je používána ve First Class dálkových letů Finnair. Zdobí ale nejen lety první třídou, se stejnou elegancí se vyjímá i při každodenním podávání čisté vody, nebo třeba whisky a sektu… pro milovníky designu je Ultima Thule skutečným šperkem domova a bezkonkurenčním servisem pro pohoštění návštěvy. A samozřejmě nádherným dárkem pro někoho výjimečného. My v arki milujeme zejména skleničky na šampaňské, které nám připomínají Jamese Bonda na alpské chalupě.

happy-birthday-ultima-thule9  happy-birthday-ultima-thule8

Finská značka iittala rozšířila Wirkkalovu úspěšnou kolekci o temně modrý odstín jako připomenutí a oslavu letošního padesátého výročí! Tahle nádherná barva poeticky zachycuje nedotčenou severskou divočinu, konkrétně pak zamrzlé toky a jezera, hřebeny kopců s temnou pokrývkou stromů, černou polární noc… zavede nás až na nejvzdálenější sever, na samotný okraj světa...

 happy-birthday-ultima-thule-produkt1  happy-birthday-ultima-thule-produkt2  happy-birthday-ultima-thule-produkt3  happy-birthday-ultima-thule-produkt4