PROPADLA JSEM MINIMALISMU...

minimalismus-cover

.... minimalismu ve smyslu mít jen to, co nám dělá radost. Zjistila jsem, že žít se dá i se strašně málo věcmi, ale taky, že jsou věci, bez kterých se neobejdu v obrovském množství.

minimalismus1

Za mě jsou to přátelé, rodina, knihy a nádobí od bazarového po luxusní. A ničeho jiného moc nepotřebuji. A minimalismus v tomhle podání je přesně to pravé, k čemu jsem mířila. Minimalismus skoro ve všem, ale nechat si věci, pro které máte vášeň, které vám dělají radost. A teď pár důvodů, proč všechno kolem sebe vyčistit... 

více prostoru – méně nepořádku – méně odpadu – více rodiny – více tvoření – více radosti – méně práce – více kvality

více smyslu – méně stresu – více prostoru v hlavě – více naděje – méně dluhů – více ocenění – více chvilek s přáteli

méně kupiček – více času na děti – více času na čtení – více flexibility – více přehledu – více tvoření – více klidu 

více naděje – méně lítosti – více zdraví – více času na sebe – více času na koníčky – mnohem více toho, co opravdu chcete

Zjistila jsem, že když vyčistím svůj šatník, jako že stejně nosím pár oblíbených věcí pořád dokola, mohu si dovolit do těch pár kousků zainvestovat víc. A stejně tak je to s domovem, s lidmi, se kterými se potkáváme, s věcmi a zážitky, které v životě chceme.

minimalismus4  minimalismus3

Zkusme vynechat televizi a najednou kino s dětmi, procházky, přečtené knížky, krátké večírky, a nebo jen každodenní procházka se krásně vejdou do denního programu. Zkuste vyházet všechny předměty, které nepoužíváte a které vás netěší, a najednou pár krásných hrníčků na kávu bude samozřejmostí. Až budete potřebovat jen pár hrnců místo přeplněných skříněk, zřejmě bude možné, aby těch pár bylo skvělých. 

minimalismus7   minimalismus6

Až vám budou stačit dvě sady povlaků na peřiny, uvidíte, že dvě kvalitní lněné, budou pro vás tak příjemné, že vám už vůbec nic jiného chybět nebude. Ve skříních bude uklizeno, protože malé množství věcí se udržuje v pořádku daleko lépe než hromady něčeho, o čem vlastně ani netušíte, že to máte. 

minimalismus2  minimalismus5

Že neradi vyhazujete? Máte plno jiných možností: darujte to charitě, nachystejte malou krabici s výbavou a darujte ji někomu z vašeho okolí, kdo si právě zařizuje svůj nový domov. Možná máte kolem sebe někoho, kdo se stěhuje od rodiny a potřebuje zařídit domov nový, a nebo to prodejte na bazoši. Hlavně si z toho nedělejte těžkou hlavu, protože i když vás pořídit si to všechno stálo docela dost, to, že je s láskou pošlete do světa se vrátí v něčem strašně cenném – vašem životě a prostoru. 

Tak vám držíme pěsti a přejeme hlavně hodně trpělivosti, možná to nepůjde napoprvé, ale časem se všechno poddá.

foto: Marcelkaa, pinterest


...přečtete si i další články? 

nejkrasnejsi-design-hrncu-tools-cover

O HRNCÍCH TOOLS


 podzimni-peceni-cover

O PODZIMNÍM PEČENÍ


letni-textil-lapuan-kankurit-cover

 O UTĚRKÁCH A ZÁSTĚRÁCH Z LAPUANU 


chalupareni_arki_everyday-cover

O CHALUPAŘENÍ PODLE ARKI