MEZINÁRODNÍ DEN VÁZY AALTO

mezinarodni-den-vazy-aalto-cover

Věděli jste, že Aaltova váza svůj mezinárodní den? Ano, 25. května. Pro nás to byla také novinka, ale rádi jsme ji přivítali, protože váza Savoy je opravdová ikona, se kterou se rozhodně nebudete nudit. 

O to víc, když se letos prosazuje trend lučních květin. Ano, pravě z prosluněných rozkvetlých luk pochází ty nejkouzelnější pugety, které se budou v ikonických vázách neobyčejně vyjímat. A rozhodně se nenechte svazovat a při používání vázy a aranžování květin se řiďte pouze svým citem a náladou. :) 

mezinarodni-den-vazy-aalto1

Vázy Alvar Aalto nenesou označení „ikonické“ bezdůvodně. Jejich krásný tvar od architekta a designéra Alvara Aalto z roku 1936 je stále aktuální a dodnes ho milují lidé na celém světě. 

mezinarodni-den-vazy-aalto2  mezinarodni-den-vazy-aalto3

„Nejvyšším cílem architekta je vytvořit ráj. Každý dům, každý produkt musí být plodem úsilí o vybudování pozemského ráje.“  Tímto prohlášením se Alvar Aalto řídil při své tvorbě celý život a my musíme uznat, že jeho designové kousky v sobě něco z nadpozemské krásy opravdu mají. Takový malý ráj na zemi si díky jeho vázám můžete vytvořit i ve vašich domovech.

mezinarodni-den-vazy-aalto4

Tahle váza je nejen krásná, ale i praktická. Díky jejímu tvaru je téměř nemožné ji převrhnout a pokud si vyberete tu vysokou 16 cm, bude ideální i na jídelní stůl, protože i s květinami nebude při společném posezení nijak překážet a všichni u stolu na sebe uvidí.

mezinarodni-den-vazy-aalto5

Už samotná výroba váz je skutečným mistrovským dílem. Ve sklárnách iittala, ve stejnojmenné vesnici severně od Helsinek, trvá výroba jedné takové vázy přibližně 10 hodin a vyžaduje práci sedmi zkušených sklářských mistrů.

mezinarodni-den-vazy-aalto9  mezinarodni-den-vazy-aalto8

mezinarodni-den-vazy-aalto10

Iittala každým rokem obohatí kolekci Aaltových váz o nové barevné odstíny. Jak se vám líbí zrovna ty letošní barvy moss green a aqua? Půvabné barvy odhalí svoji plnou krásu až v záři letního sluníčka, stačí postavit vázu na parapet okna a sluneční paprsky už se postarají nádhernou hru barev a odlesků.

mezinarodni-den-vazy-aalto6

mezinarodni-den-vazy-aalto7

A co vy? Už máte tu svoji vázu doma? Nebo alespoň vysněnou barvu? Pokud si chcete jen vybrat, můžete si u nás založit seznam přání (návod zde) a třeba vám to vaše někdo splní.

mezinarodni-den-vazy-aalto-produkt1 mezinarodni-den-vazy-aalto-produkt10 mezinarodni-den-vazy-aalto-produkt2 mezinarodni-den-vazy-aalto-produkt3 mezinarodni-den-vazy-aalto-produkt4

mezinarodni-den-vazy-aalto-produkt5 mezinarodni-den-vazy-aalto-produkt6 mezinarodni-den-vazy-aalto-produkt7 mezinarodni-den-vazy-aalto-produkt8 mezinarodni-den-vazy-aalto-produkt9