OSUŠKY LAPUAN KANKURIT

112

Objevit látky tkané v Evropě je necelých sto let po období rozkvětu textilního průmyslu skoro zázrak. Přesto existují a jsou nádherné. Finská tradiční tkalcovna ve městě Lapua je toho důkazem. Nás nadchly mimo jiné jejich ručníky a osušky. Co přesně z nich dělá ozdobu každé koupelny nebo pláže? Zkoumáme to do poslední nitky v článku provoněném čerstvým finským povětřím.

Len má tu nesmírnou výhodu, že je přirozeně hypoalergenní a antibakteriální. Jemně tkaná látka pohladí ramínka malých plavčíků, navíc lněná osuška dokáže nasát spoustu vody, a přitom se z ní nestane studené závaží. Máme to vyzkoušené! Osuška rychle schne a nepotřebuje k tomu vyloženě svižný severský vítr od moře, plně jí postačí i ten náš vánek, který obyčejně povlává kolem rybníků a koupališť.

lapuan_kankurit_usva_front

107

Jak mají skandinávští designéři ve zvyku, barvy zachovávají přírodní charakter materiálu a kombinují se s decentními vzory. A tak to lnu sluší nejvíc. Jeho nenucenou krásu a půvab nemusíte omezit jen na činnosti spojené s koupáním – osuška stejně dobře poslouží jako ubrus, přehoz na postel nebo menší závěs. A to máme na těchto krásných výrobcích z Lapuanu moc rádi, dají se používat často a stále mohou dělat radost. 

Finská společnost je neodmyslitelně spjatá se saunováním a není divu, že místní vyznavači této zdraví prospěšné procedury můžou sáhnout po osušce od skutečných mistrů tkalců. Látky na ručníky Lapuan Kankurit se tkají v rodinné přádelně už celé století a patří bez přehánění k nejlepším na světě. Až se dny zkrátí, zkuste pozvat manžela nebo kamarádku do sauny a zabalení třeba do lněné osušky Sade od designérky Aoi Yoshizawy vychutnávat pocit, že jste pro sebe udělali něco dobrého. Jen tak, jako malý rituál pro lepší náladu.

102

Druhým materiálem, který se v Lapuanu vyrábí, je len v kombinaci s vlnou a přírodním materiálem zvaným tencel. Tuhle kombinaci vyvinuli ve finské přádelně tak, aby se ještě zvýšila kvalita látky. Osušky Terva jsou lehké jako pírko, krásně sají vlhkost a neuvěřitelně rychle schnou. Příjemná struktura a krásné tlumené barvy jsou samozřejmostí. Možná koupelnou večer jen probíháte, ale zkuste si sem tam udělat čas a užít si ten rozdíl.

110

Lapuan Kankurit si vybrala sympatickou a inspirativní cestu. Firma vyznává ryze ekologický přístup, používá výhradně přírodní materiály pěstované v Evropě a jejich precizním zpracováním jde proti konzumu – jejich ručníky a osušky vám při správné péči vydrží celá desetiletí. Je do nich vetkaná úcta k tradici, řemeslu a přírodě, finská houževnatost a inovativní nádech budoucnosti, ve které jsme o něco víc propojení s tím, co nám dělá dobře.

tsavo_towel2

uittipyyhe2

Osušky z přádelny Lapuan Kankurit nám vyloženě učarovaly. Jsou i nádherným dárkem a protože jsme je už vyzkoušeli, můžeme potvrdit, že najednou nepotřebujeme již žádné jiné. Jsou skvělé i na cestování, protože jsou lehké a nezaberou moc místa. A pokud se rozhodnete vybrat si už teď... 

lapuankankurit_kaste_towel_grey-white_2_osuškalapuankankurit_laine_towel_black-graphite_2lapuankankurit_laine_towel_black-linen_2lapuankankurit_terva_towel_white-multi-grey (1)

lapuankankurit_ruusu_x_hvittrask_towel_white-bordeaux_2_0lapuankankurit_ruusu_x_hvittrask_towel_white-grey_2_0lapuankankurit_sade_towel_white-linen (1)lapuankankurit_sade_towel_white-rose (2)

A nebo si celou nabídku osušek prohlédněte zde.


... a nebo si pečtěte i další články... 

 podzimni-peceni-cover

O PODZIMNÍM PEČENÍ


letni-textil-lapuan-kankurit-cover

 O UTĚRKÁCH A ZÁSTĚRÁCH Z LAPUANU 


chalupareni_arki_everyday-cover

O CHALUPAŘENÍ PODLE ARKI