TAIKA SIIMES: POHÁDKOVÝ PORCELÁN IITTALA

 úvodní

Krásná kolekce Taika se nám zase o něco rozrostla! Do rodiny zvířat z kouzelného lesa, která zdobí jemný finský porcelán, přibyl jelen, tetřev a roztomilí ježci. Protože tenhle kousek bujné finské poezie na svém stole upřímně milujeme, nedá nám to a rádi bychom vás pozvali do nových pohádkových příběhů na slavném finském porcelánu...

Nebojte, finská slovíčka procvičovat nebudeme, ale slovo taika je díky kolekci od iittaly opravdu světové. Znamená "kouzlo" a přesně to pro nás tenhle porcelán představuje. Je to jako malý zázrak z jiného světa. Stačí mít doma jeden kousek, a jako byste si do kuchyně přenesli celou kapitolu magického finského folkloru.

 

siimes1_300  siimes3_300

S novým pohádkovým vzorem si můžete pořídit hrníčky na čaj a cappucino, talíře a dezertní talířky, misku, doplňky jako je utěrka nebo  ubrousky. Samotné tvary jsou jednoduché a o to líp dají vyniknout propracovaným ilustracím, které jako by se k nám zatoulaly z nějaké orientálně-severské ságy. Nemusíte si hned skládat celý servis, tohle nádobí funguje skvěle i jako solitér a snadno se kombinuje s bílým porcelánem či sklem. A pokud máte raději barvy, zkuste si k ní vybrat pár kousků z kolekce Teema, skvělá bude zejména letošní novinka pudrová, kterou můžete vidět i na našich ilustračních obrázcích.  

siimes2_615

První kolekce Taika od designéra Klause Haapaniemiho spatřila světlo světa před dvanácti lety. Okamžitě oslnila, protože byla úplně jiná. Na talířích už jsme viděli lecjaké vzory, ale krásné, detailně propracované kresby zvířat se zářícíma očima zapůsobily uhrančivou silou. Haapaniemi se netají tím, že má jako všichni Finové blízký, až mystický vztah k přírodě, a finská příroda, jak správně tušíte, ta je plná kouzelných bytostí. Klausovy kresby tak nejsou jen pohádka pro děti, ale zároveň i bajka pro dospělé.

siimes3_300  siimes4_300

Z kolekce Taika se postupně stala velká pohádková rodina. K sovám a liškám se přidávaly další bytosti z říše fantazie. I barevně se tohle luxusní nádobí rozrostlo, bílou (velkou lásku finů) doplnila tmavě modrá (celosvětově nejoblíbenější) nebo limitovaná vánoční červená. A v neposlední řadě černo-bílá. Barvy jako stvořené pro zimní večeře s rodinou nebo přáteli. Taika Siimes teď přidala další krásná zvířata a nové, svěží tóny.

Tenhle porcelán je odpověď pro chvíle, kdy potřebujeme oživit pověstný severský minimalismus. Ano, i my máme takové chvíle :) Taika vynikne na slavnostní tabuli, ale stejnou radost udělá u snídaně před cestou do školy. Jaké je její tajemství? Probouzí fantazii na první pohled a dá se číst úplně jako pohádka. Co si budeme povídat, ne vždycky je čas se u jídla zasnít... a přesto je Taika jako zkratka do říše pohádek, kam se rád na chvíli zatoulá i dospělý.

siimes5_300  siimes6_615

Nejnovější přírůstky Taika Siimes jsou tu jak pro sběratele, tak pro toho, kdo na svůj první kouzelný hrneček teprve čeká. Nám se moc líbí jemný zelený podtón téhle kolekce – trocha té jarní nálady udělá radost i na podzim. Až bude vaše kamarádka dělat první večírek v novém bytě nebo budete přemýšlet o dárku pro své blízké, máme pro vás jako nápovědu jedno finské slovíčko: Taika!

 
Taika_siimes_plate_22cmTaikacoffeecup0,2Landsaucer15cmSiimes_JPGTaika_siimes_bowl_0.3L_2Taika_siimes_plate_27cm

Taika_siimes_teatowel_47x70cmTaika_siimes_plate_deep_20cmTaika_siimes_mug_0.4L_1Taika_siimes_bowl_0.6L_2

 A nebo si celou kolekci Taika prohlédněte zde.


...a nebo si pečtěte i další články... 

nejkrasnejsi-design-hrncu-tools-cover

O HRNCÍCH TOOLS


 podzimni-peceni-cover

O PODZIMNÍM PEČENÍ


letni-textil-lapuan-kankurit-cover

 O UTĚRKÁCH A ZÁSTĚRÁCH Z LAPUANU 


chalupareni_arki_everyday-cover

O CHALUPAŘENÍ PODLE ARKI