UDRŽITELNÁ MÓDA? NA MÍRU!

  Pod stromečkem jsem našla knížku Na míru, která popisuje poměry v Bangladéšském oděvním průmyslu. A tak díky mé dceři, která ví... nejen to, co se mi bude líbit, se ke mě dostal další střípek do skládanky důvodů, proč už nikdy nevkročit do řetězců chrlících několik kolekcí ročně. V tomhle článku najdete nejen proč, ale i tipy na to, kde se teda sakra obléknout???? >>>>

Proč opustit lunapark modelů, spousty barev, materiálů a několik nových kolekcí každý rok. A a s nimi i nákupní orgie v řetězcích jako je Zara, H+M, ale i dražších značek, které praktikují úplně to samé jako ty lowcostové? Kromě toho, že nákupní orgie v módních řetězcích jsou moje noční můra, poslední kapkou k tomu je definitivně vymazat ze svého života bylo přečtení skvělé knihy z vydavatelství Absynth Život na míru. 

moda-1 moda2

Doporučuji si ji rozhodně přečíst a prosím šířit. (hned, jak bude dotištěna, bude ke koupi i u nás v arki) Jednak – ufff, já už to mám za sebou, a taky – v jednom odstavci se to stejně nedá popsat... dočtete se o mizerných mzdách, které stačí sotva na dvě jídla denně a střechu nad hlavou ve slumu, vydírání švadlen hrozbou ztráty práce, o běžné práci dětí klidně od 12 let, nebezpečných pracovních podmínkách. A taky o šílených praktikách nákupčích, kteří vydírají majitele továren a ti pak zase svoje zaměstnance... je ohromující, jak strašné rozměry dostal globální módní business. Knížka je to na pár večerů, za mě byla skvělá, a smutná na čtení. A jdu se pustit do druhé, ta se jmenuje Vláda módy, a tu u nás v arki najdete zde.

moda99 moda4

A ne, nechci tady kázat, povyšovat se nad ty, kteří dál budou s radostí nakupovat, a ani měnit svět nějakými velkými akcemi. Jsem ráda za sebe, že už mám jasno, a hlavně jsem si uvědomila, že složitější to rozhodně není. Většinu z toho už dělám, dává mi to smysl a vlastně si to celé mnohem víc užívám. A tak si říkám, že vám tady nechám pár tipů na to co mě funguje, třeba vám pomůžu najít si cestu k udržitelnějšímu systému. A nebo to už taky máte nastavené jinak a potom bych byla moc ráda, kdybyste mi svoje tipy napsali... nasdílím je v některém z dalších článků. 

moda5 moda6_1


V poslední době víc a víc mířím k alternativním způsobům oblékání, od studentských let miluju základní šatník, který dnes najdete pod názvem capsule wardrobe, a kombinace na míru ušitých kusů, tuzemských značek a second handu mi přijde jako nejlepší způsob, jak se oblékat. Mimochodem, Pařížanky to prý takhle dělají už dávno... a ještě k tomu ty svoje nejlepší kusy nosí do roztrhání. Tady je pár mých tipů, jak ladně přejít k prima šatníku... které denně používám, i když k ideálu mám ještě kus cesty :).

 moda97 moda98

1/ pochopit základní šatník = najít si svoji barevnou škálu a v té se pohybovat, potom vám bude všechno ladit se vším a nebudete muset mít obrovskou šatnu... mimochodem, fotky k tomuto článku jsou z našeho pinterestu, je to vlastně takový můj sen o šatníku a pomáhá mi to při pořizování nových kousků, vám by to mohlo pomoci v orientaci v tom, co je to základní šatník 

2/ vzdát se módních trendů = já vlastně moc nevím co je momentálně in, vím, co mi sedí a snad i sluší, vím, v čem se cítím dobře... a asi mám obrosvkou výhodu, že z barev je pro mě ta nej černá. Ale stejně, nehroutím se, že nemám každý rok nový model čehokoliv a nesleduju každé nové čísl vogue. Přesto koukám kolem sebe a vím, že zrovna teď si kalhoty do zvonu asi nepořídím. Něco jiného mě naopak nadchne a klidně si to dopřeju. 

moda3 moda93

3/ hledat zdroje, protože sem tam se bez pořízení oblečení prostě neobejdeme – pro mě jsou to tyhle základní: místní značky, moje skříň, second handy a módní návrháři. 

Od místních, myslím tím českých značek, jako je třeba juliestore, whitewhite, youngprimitive nebo wolfgang store, yellowviolet... už pár kusů mám a jsem nadšená. Nejen, že jsou nadčasové, ale taky dlouho vydrží. 

Moje skříň, která mě pokaždé dokáže překvapit, jsou dva moduly po 70 centimetrech prostoru. Pravidelně se zbavuju toho, co nenosím, a vzhledem k mojí tendenci nakupovat v posledních letech dobře, se tyhle vyhazovací akce stále tenčí, protože v mé skříni jsou víc a víc věci, které miluju. Hned po přečtení knížky Na míru jsem popadla odžmolkovač a probrala k životu pár oblíbených kusů, které už vypadaly dost zoufale... Pro někoho možná docela provokativní, ale já už vím, že mě moje milovaná skříň prostě nenechá na holičkách.  

Second handy jsou pro mě absolutně dokonalé zdroje super modelů. A taky zábavy s Kájou, mojí dcerou. Jeden z nejlepších, co známe je v Boskovicích na náměstí. Ráda kupuju hedvábné košilky na vrstvení, oblekové kalhoty na dandy styl. Nebo oversize oblečení z krásných materiálů, ze kterých mám v plánu přešívat. V Brně mám ráda nadaci Veronica, kam můžu dovézt věci, které mi už neslouží, a zároveň si nakoupit. Mám od nich už asi deset let bílý mohérový kabát s nádhernými knoflíky, zřejmě po nějaké hraběnce z padesátých let. Nosím ho na plesy a sem tam i jen tak, k riflím. 

Módní návrháři, to je sen, který mi poprvé před pár roky splnil manžel. Vůbec nechápu jak, ale všiml si, že sleduju české módní návrhářky timoure et group a dal mi poukaz pod stromeček. Ukápla i nějaká ta slza dojetí a tak jsem dostala slíbeno, že už nikdy, protože moje slzy nesnáší :). Poukaz mi vyšel na dva kusy, které mám moc ráda a přesvědčily mě, že v tomhle budu každý rok pokračovat. Moje letošní kroky povedou k Marušce Mukařovské. 

4/ poslední tip je moje know how na nákupy, díky kterému se už málo pletu a nenosím domů to, co potom nějak nesedí... je to efekt WOW a je strašně jednoduchý: nikdy nekupte nic, nad čím v kabince nezačnou lítat ohňostrojky, musí to být wow! na první pohled! i kdybyste měli přijít domů několikrát s prázdnou, protože jste to wow nepotkali, potkáte jindy, to vám garantuju :)

moda91 moda8

A pak teprve budete mít skříň svých snů, takovou, která vás každé ráno potěší a nenechá nikdy v úzkých. Takovou, ze které si bude vaše dcera s radostí půjčovat. Která i vašim dětem ukáže, jak nakládáte se svojí energií v podobě času, peněz a toho, že nejste otroky na konci módního řetězce. A potom najednou neutratíte peníze za to, co rychle vyhodíte, ale zbydou vám třeba i na dosud nedostupné módní návrháře...  držím pěsti! 

Pár kousků do vaší výbavy snů od nás? 

IXIBag43x42cmdarkgreyletter_černá IXIBag54x52cm-dark-beige

I_X_I_Pouch_21x29cm_blackvlada_modyI_X_I_Pouch_15x20cm_black

IXIBag49x44cm-blackIXIBag54x52cmivoryIXIBag54x52cm-black

 


Máte chuť na další články? 

 

titulni

O KNIZE ATOMOVÉ NÁVYKY


titulni

O TOM, JAK DOSTAT DOMŮ DOMOV


 

titulni2

VŠE O POVLEČENÍ OOHNOO


čokoláda naladkova

O ČOKOLÁDĚ


titulni

O TOM, JAK PROSTÍRAT KRÁSNÉ STOLY


titulni

O TOM, JAK VYUŽÍT FOTOALBUM


alvar_aalto_8_uvodní

O TOM, JAK ŽÍT SIMPLE LIFE