PROSTÍRÁME KRÁSNÉ STOLY

S krásným stolováním je to stejně jako s dobrým jídlem… jde to, přináší plno radosti a energie, a je potřeba pro to něco udělat. Za mě je to největší tajemství nespěchat, dívat se kolem sebe a pozorovat svoje pocity. Krásné stolování totiž není nedostupné, a rozhodně nejde o nákup drahého servisu. Když si na začátku, a tím myslím klidně v osmnácti v prvním pronajatém bytě, všechno dobře rozmyslíte, můžete si vytvořit zvyk postupně budovat skvělou sbírku a doplňovat ji celý život. A hlavně - udělat si z každého dne svátek. A není to věda – stačí znát pár triků. >>>>


1 – Nekupujte sady. A zamyslete se nad tím, jaký styl se vám líbí… pomůže třeba Pinterest po hesly "table setting" pokud máte rádi čistě bílé nádobí, kupujte jen bílé kousky. Pokud jste fanoušek barev, můžete popustit uzdu své fantazii. Na začátku stačí jeden dva talíře pro každého. Zaměřte se spíš na kvalitu, protože nakonec za levné kusy utratíte mnohem víc, než za postupně sbírané dražší.

prostirame6 prostirame5

2 – Kombinujte staré kousky s luxusními. Tak se dá vytvořit nejen nádherná jedinečná sada „vašeho“ nádobí, ale také velice ušetřit. A někdy i překlenout dobu, kdy na krásné nádobí opravdu nemáte. Vsadím se, že vaše babička má pár prima talířů navíc. A pokud je to minimalistka a nic u ní nenajdete, stavte se v nejbližším reuse centru (provozují některé ekodvory) - tam pokaždé pár kousků najdete. A bonus? Ke každému kusu nádobí na vašem stole budete mít příběh nebo vzpomínku.

prostirame3 prostirame4

3 – Prostřete si hezky vždycky! Vánoční nebo slavnostní tabule je samozřejmě fajn, ale každý den by vás to určitě nudilo. Vtip je v tom, že můžete mít na stole vázu s čerstvými květy – luční jsou v létě nejlepší, v zimě naopak hledám takové, co vydrží dlouho. Mnoho udělají i  svícny a svíčky. Ubrusy hledejte v bazarech, nebo si kupte kus lněné látky a nechte si ji u švadleny začistit. Anebo si pořiďte pěkný běhoun, abyste ho nemuseli moc často prát a měnit. Krásné talíře, hrníčky a třeba pěkný papírový ubrousek budou úplně stačit. A když bude vaše sbírka pečlivě vybraná,  budete mít každý den jiný a přitom krásný stůl.

prostirame7 prostirame8

4 – A pokud si zatím nevíte rady, zkuste pro začátek vyřadit to, co domů rozhodně nepatří… poškozené nebo reklamní kusy. A taky ty, které nemáte rádi. Uvidíte, jak se vám to začne tvarovat samo.  

5 – Nebojte se. Nebojte se začít a udělat pár chyb, těmi se člověk učí. A nezapomeňte, že nikdy není pozdě něco v životě změnit. Změna v sobě skrývá obrovskou a krásnou energii. A nebojte se zažít to, že vám momentálně ještě něco chybí, raději si pár kousků na větší večeři s přáteli půjčte u maminky, kamarádů nebo sourozenců, než byste nakoupili něco, co běžně vůbec nevyužijete. A nebojte se experimentovat, mít stále oči otevřené, zajít do každého bazárku, ale i luxusního obchodu… ne všechny budou skvělé, ale jinak ten „svůj“ nenajdete.  A věřte si, že ty svoje kousky poznáte!

 prostirame91  prostirame94

Držím pěsti a pokud vám fungují i jiné tipy, klidně nám je pošlete, budeme je šířit dál, protože tohle nám dává smysl... pomáhat nám všem žít líp a líp.


A nezapomeňte na ty krásné stoly ;-)

Taika_plate_deep_22cm_black-DECONappula_candelabra4_blackTeema_bowl_15cm_whiteTeema_plate_21cm_red

UltimaThule_plate_190mmTaika_plate_27cm_blueTeema_pot_with_lid_2,3l_linenEssence_champagne

 

Aalto_vase_160_mm_whiteTaika_paper_napkin_33cm_grey_new Kastehelmi_bowl_23cl_linenTaika_soup_bowl_with_lid_0,8L_white_DECO


Máte chuť na další články?

titulni

O TOM, JAK VYUŽÍT FOTOALBUM


alvar_aalto_8_uvodní

O TOM, JAK ŽÍT SIMPLE LIFE


titul_1

O VÝBAVĚ NA PRÁZDNINY Z ARKI


titulní

O PLÁNECH NA LÉTO


titulni

O URBAN JUNGLE – JAK A PROČ SE OBKLOPIT ŽIVOTEM


uvodni_mozna_1

O TOM, JAK ZAŘÍDIT POKOJ PRO VÍCE DĚTÍ 


titulni1

PÁR NÁPADŮ NA DĚTSKÝ POKOJ


titulní_mini_nr1_10 (2)

O TOM, JAK LZE ZAŽÍT MINIMALISMUS 


úvodní_blog_1

O KNIHÁCH, KTERÉ VÁS NĚKAM POSUNOU


titulni

O DETAILECH, NA KTERÝCH ZÁLEŽÍ


úvodní-drops-pillowcase_3

NOVÉ VZORY POVLEČENÍ OOH NOO


titulní_mini_nr1_10 (2)_2O

O TOM, PROČ PROPADNOUT MINIMALISMU? 


úvodní11_1

CO SE STANE, AŽ SI TAKHLE UKLIDÍTE?


zen-a-hotovo-cover

O TOM, ŽE STAČÍ ZENOVÝ KLID


Vilac Vintage odrážedlo bílé (3)

O NADČASOVÝCH A CHYTRÝCH HRAČKÁCH 


TITULNÍ_OSUŠKY

O OSUŠKÁCH Z FINSKÉHO LAPUANU 


titulni_IMG_2959 (002)

EASY – NOVINKY OD DÁNSKÉ ZNAČKY RIG-TIG


Fiskars_Action_Norden_Christmas_6l_pot_1026566_JPG

NÁDOBÍ NORDEN – SEVERSKÁ NOVINKA V ARKI