FOTOALBUM A JAK HO POUŽÍT?

Staré dobré fotoalbum... taky je máte rádi? My moc a ty od Papelote o to víc, že se do nich dá vepisovat. Můžete si lepit, psát a používat ho jako rodinnou kroniku. Jasně, že fotky v telefonu jsou skvělé, dají se promítat třeba na televizi a je jich tolik, že si je snad nikdy nestačíme všechny prohlédnout. Ale do fotoalba se musí vybrat jen ta nejlepší a tím myslíme nejen nejhezčí, ale i nejvtipnější, momentky, které zachycují okamžiky, na které se nezapomíná. A jak takové fotoalbum použít? 

Leporelo od Papelote se vyrábí ve třech velikostech a my je máme rádi nejen jako fotolabum, ale taky třeba jako rodinnou kuchařku. Fotoalbum nejen pro svoji rodinu, ale třeba taky pro "děti" k osmnáctinám nebo babičce a dědovi pod stromeček. Fotoalbum rodiny za každý rok nebo třeba na prázdniny a použít ho můžete rovnou jako prázdninový deník. A napadlo vás někdy připravit dětem do života kuchařku? 

foto3 foto5

Začneme prakticky s tím, co budete potřebovat:
papírové fotoalbum, které můžete vybrat u nás 
fotky - dneska už skvěle fungují drogerie, kam si je pošlete a docela rychle a v pohodě vyzvednete (za nás lepší matné a co největší), a nebojte se použít na počítači i nějaký ten program na úpravu fotek, ořízněte si je tak, abyste netiskli "blechy" na velkém pozadí, ale spíš detaily a pěkně buclaté obrázky
nůžky
permanentní fixy bílé a černé barvy, ve více tloušťkách psaní, abyste si mohli vyhrát s "grafikou", a pořiďte klidně i barevné, pokud se vám to tak víc líbí
mt pásky - barevné a více či méně vzorované lepicí pásky, seženete je v každém papírnictví... a dejte si čas na výběr a shánění vzorů
tyčkové lepidlo 
samolepky, pokud chcete vyrábět fotoalbum typu scrapbook

foto6 foto2

A teď pár tipů, jak najít čas a udělat si z výroby fotoalba krásný čas při uspořádání vzpomínek, a ne peklo na poslední chvíli. Možná, že když se tomu naučíte každý den věnovat 15 minut (a nebo kolik přesně chcete), nebo si dáte hodinku dvakrát týdně, uvidíte, jaké zázraky se povedou. A jedno malé povzbuzení, mně se docela často stává, že začátky jsou krušné, vypadá to, že se k ničemu nikdy nedopracuju, a tak čtvrthodina na začátku je z pohledu výsledků úplně k ničemu a čtvrthodina poté, co se věci zaběhnou, poté, co přijdu na to, jak... je produktivní a skvělá. A co všechno můžete vyrobit? 

foto3 foto8

Rodinné fotoalbum. Může mít mnoho podob, od toho, do kterého průběžně doplňujete, po takové, že každý rok naplníte jedno, třeba i s příběhy, trasami výletů a dalšími rodinnými tajnostmi, rituály... Časem se totiž ty drobnosti zapomenou a takhle si je uchováte pro další generace... a věřte, že jednou to bude vaše vnoučata hooodně zajímat. 

foto75 foto9

Prázdninový deník... stačí mít na prázdniny připravenou krabici nebo desky s potřebami a naučit se pracovat průběžně s fotkami. Nechte si vyrobit červencové fotky na srpnovou dovolenou, a až vám proprší den a vy nebudete vědět, co si ještě zahrát, vytáhněte fotoalbum a vyrobte si kus. Baví to i malé děti a sem tam se člověk diví, na co všechno si rodina dohromady vzpomene. 

foto91 foto76

Fotoalbum k osmnáctinám... na to si nechte pořádnou časovou rezervu, ale za nás je to dojemný a krásný dárek. Můžete vybrat jen ty nejlepší fotky za těch 18 roků, co jste spolu strávili, poprosit babičky, dědečky, tety a strýčky o vzpomínku, vtipnou událost anebo třeba kromě fotek nalepit i krásný sloh ze školy, obrázky z výtvarky nebo třeba zdravotní záznam po zlomenině, recept na nejoblíbenější jídlo, společnou fotku, o kterou poprosíte kamarády... 

foto92 foto93

Fotoalbum pro babičku s dědou... neznám rodinu, kde by toto nebyl hezký vánoční dárek. Uvidíte, že časem vás to přiměje udělat si víc fotek, myslet na to, že z každé události je možné něco zdokumentovat. Včetně skvělých hlášek, které by si člověk někdy za rámeček nedal. A můžete jim k tomu dát rovnou i všechno potřebné, aby mohli ve volných chvílích vyrábět. 

 foto1 foto10

Fotoalbum vaší původní rodiny... najděte fotky u babiček, dědečků a ptejte se jich na příběhy, udělejte pro svoje děti knihu o rodině, aby věděli, odkud pochází... a nebo ještě jinak, připravte pro svoje rodiče a prarodiče na každou stranu fotoalba otázku, třeba co měli rádi když byli malí, kam jezdili na dovolenou, kde požádal děda babičku o ruku, jak trávili víkendy... a dejte jim knihu plnou otázek jako dárek... jsme přesvědčeni, že každý prarodič si najde rád čas, aby vám ji za rok vrátil vyplněnou... A ještě bonus, uvidíte, jak skvěle se pobavíte i při vymýšlení otázek, zapojte samozřejmě i děti... 

4foto3 foto55

Recepty do života... další z praktických dárků, který je krásný tím, kolik času s ním strávíme, a jak své děti známe. Vyrobte jim kuchařku s recepty jídel, která mají nejradši, přidejte tam pár momentek ze společného života a společných večeří, snídaní... Tajné triky, které znáte jen vy a třeba i recept na svíčkovou, kterou umí jen vaše babička. Když k tomu přidáte poukaz na kurz vaření... s vámi, aby všechny ty recepty nakonec opravdu uměli uvařit, uděláte pro své děti moc - i když puberťáci se nadšeně tvářit nebudou na 90% a ocení to až za pár roků. 

foto71.jpg foto52

Motivační jídelní kniha... tohle může být vtipný dárek pro puberťáka, který stojí před plnou ledničkou a neví si rady? Pro patnáctiletého sportovce, který má pocit, že nejlepší snídaně jsou lupínky s mlékem a vy potřebujete, aby do sebe ráno dostal "něco pořádného". A oni zase potřebují, aby si otevřeli návod na straně snídaně a našli si z těch zdravých tu, na kterou mají největší chuť. 

Napadá mě plno dalších věcí, jako... kniha s triky, jak žít zdravěji a vydržet s dobrým jídlem, kniha s motivačními citáty, kniha krásných míst na výlety... ale to už necháme na vás, když propadnete kouzlu fotoalba leporelo, určitě si najdete plno vašich osobních a jedinečných nápadů, jak ho využít. A kde hledat inspiraci, když vám nebudou stačit obrázky, které jsme pro vás vybrali do tohoto článku? Zkuste už obligátní, nicméně za nás nepřekonaný Pinterest s hesly jako photoalbum – diy (do it yourself) – scratchbook (název pro tyhle lepené knížko-kroniky). 

foto foto

Tak doufám, že se mi podařilo přesvědčit vás, že vyměnit pár televizních seriálů týdně za výrobu těchto pokladů stojí za to! Kdybyste si s něčím nevěděli rady, klidně nám napište anebo se pochlubte s výsledky... a můžete je označit #arki_everyday, protože tohle za nás do krásných každodenních chvílí určitě patří, co vy na to?


Máte chuť pořídit si své první fotoalbum leporelo?

fotoalbum_male_bile  fotoalbum_male_cerne  fotoalbum_stredni_bile

fotoalbum_stredni_cerne  fotoalbum_velke_bile  fotoalbum_velke_cerne


  Máte chuť na další články?

 

alvar_aalto_8_uvodní

O TOM, JAK ŽÍT SIMPLE LIFE


titul_1

O VÝBAVĚ NA PRÁZDNINY Z ARKI


titulní

O PLÁNECH NA LÉTO


titulni

O URBAN JUNGLE – JAK A PROČ SE OBKLOPIT ŽIVOTEM


uvodni_mozna_1

O TOM, JAK ZAŘÍDIT POKOJ PRO VÍCE DĚTÍ 


titulni1

PÁR NÁPADŮ NA DĚTSKÝ POKOJ


titulní_mini_nr1_10 (2)

O TOM, JAK LZE ZAŽÍT MINIMALISMUS 


úvodní_blog_1

O KNIHÁCH, KTERÉ VÁS NĚKAM POSUNOU


titulni

O DETAILECH, NA KTERÝCH ZÁLEŽÍ


úvodní-drops-pillowcase_3

NOVÉ VZORY POVLEČENÍ OOH NOO


titulní_mini_nr1_10 (2)_2O

O TOM, PROČ PROPADNOUT MINIMALISMU? 


úvodní11_1

CO SE STANE, AŽ SI TAKHLE UKLIDÍTE?


zen-a-hotovo-cover

O TOM, ŽE STAČÍ ZENOVÝ KLID


Vilac Vintage odrážedlo bílé (3)

O NADČASOVÝCH A CHYTRÝCH HRAČKÁCH 


TITULNÍ_OSUŠKY

O OSUŠKÁCH Z FINSKÉHO LAPUANU 


titulni_IMG_2959 (002)

EASY – NOVINKY OD DÁNSKÉ ZNAČKY RIG-TIG


Fiskars_Action_Norden_Christmas_6l_pot_1026566_JPG

NÁDOBÍ NORDEN – SEVERSKÁ NOVINKA V ARKI