JAK SI PŘIPRAVIT DOMA DOBROU KÁVU I BEZ VELKÝCH STROJŮ

Káva se dnes už dá připravit doma v podobně dobré kvalitě jako v kavárnách, ale stroje na takovou kávu jsou jednak dost drahé (ty nejlevnější seženete od 15 tisíc, a cena se u těch kvalitnějších může vyšplhat až po nějakých 60 tisíc). Je ale mnoho jiných způsobů, jak si doma připravit dobrou kávu... a protože tento článek píšeme k mezinárodnímu dni kávy, přijde nám tady v arki skvělé, když vám je představíme. Zároveň je to náš průzkum k tomu, abychom rozšířili naši kávovou nabídku. Kromě toho si myslíme, že je mnohem lepší mít jednoduchý strojek a koupit si kvalitní kávu, než sypat nějkou nekvalitní směs z korporátu do stroje, který vám kvůli dvěma šálkům denně zabere půlku kuchyně. Pojďte se s námi pokochat světem alternativní přípravy kvalitní kávy >>>> 

Zjistitli jsme totiž během našeho průzkumu, že pokud tomu někdo opravdu rozumí, musel by si koupit stroj za desítky tisíc, ráno ho půl hodiny nahřívat a večer ho celý rozebrat a vyčistit... a tak lidé, kteří kávě opravdu rozumí, mají doma něco z následujících mašinek... Tohle jsou asi ty nejvíc známé, dostupné a nejvíc oblíbené:

  1. Moka konvičky

V roce 1933 je vynalezl pan Bialetti a podle něho také pojmenovaly firmu, která dnes prodává jedny z nejlepších. Pravou bialetku má doma každý Ital a příprava je jednoduchá. My jsme měli v nabídce skandinávskou podobu od Steltonu, a používáme ji jak v arki tak u nás doma. Jen jsme její prodej momentálně pozastavili, protože nám přišla várka kazových, a to způsobilo rozladění nejen u nás, ale i našich zákazníků. Myslím, že jako nejlepší alternativu zařadíme brzy do arki ty pravé italské, protože je to naprostá klasika, ale jako vždy pro vás vybereme...
i u Bialetti se dají pořídit opravdu bizarní kousky, a ty my nevedeme:)

 Collar-Brewing-Collection

  1. Chemex

Byl vynalezen až v roce 1941 a vypadá trošku jako laboratorní baňka, protože ji navrhl vynálezce a chemik Peter J. Schlumbohm. Skvělé je, že je příprava úplně jednoduchá a člověk k tomu nepotřebuje kromě filtru moc věcí (pokud to tedy nechce dělat víc profi a mít k tomu speciální váhu na kávu a konvičku s uzounkým hrdlem). 

V chemexu se připravuje filtrovaná káva, do vrchní části se vloží klasický papírový filtr a do něj káva, zalije se vodou (postup je přesně stanovený a dá se najít na internetu a lze s přípravou potom víc experimentovat – větší množství kávy, délka průtoku vody, větší množství vody… o tom všem se můžete dočíst třeba v krásné Knize o kávě, kterou máme také v arki). Za nás chemex vypadá krásně a patří k dalším kouskům, které brzy najdete i v naší nabídce. 

chemex_1 chcemex_1

  1. V60 nebo klasický překapávač na kávu

Ve V60 se taky vyrábí překapávaná káva, pochází z Japonska a má úhel 60o a dovnitř se vkládají papírové filtry (existují ale i varianty s kovovým filtrem, jako má RigTig... to je za nás ultra ekonomický systém, který si může dovolit snad úplně každý).
Luxusnější variantu, kterou si u nás můžete pořídit je keramický překapávač Theo od dánské značky Stelton. Konvičku se silikonovým páskem v bílém nebo černém provedení můžete nahřát vařící vodou a potom vám v ní káva vydrží déle horká.  

Nejkrásnější překapávače jsou ty keramické a skleněné a k tomu taková ta buclatá konvička, kterou brzy také najdete u nás v arki. Pokud ale nejste velký znalec, postačí vám i klasická kuchyňská varná konvice. 

theo1 theo2

  1. French press

Vynalezen byl ve Francii a později zdokonalen v Itálii, já mám pocit, že je to takový americký způsob :). Je to asi nejjednodušší způsob přípravy, jen musí být docela hrubě namletá káva – což se dá lehce zajistit, když si pro svoji kávu dojdete do místní pražírny a necháte si ji namlít přesně podle vašeho oblíbeného způsobu přípravy. Kromě toho se vám do života dostane další krásné zpomalení v podobě smysluplného nákupu u místní firmy. 

French pressů se dělá hrozně moc, není nějaká konkrétní kvalitní značka jako u Bialetti, Haria nebo Chemexu, ale my pro vás máme pár designových. Můžete si vybrat mezi klasikou z řady EM77 od Dánského Steltonu v plastovém provedení nebo keramickým luxusňákem s bambusovými doplňky od stejné značky.   

em77_4 theo_frenchpress_1

  1. Aeropress

Aeropress je už pro trošku větší milovníky, ale pořád minimálně náročná metoda a je skvělá pro cestovatele… k přípravě potřebujete totiž jen tuhle malou plastovou srandičku. Vejde se do každého zavazadla a zajistí vám skvělý zážitek, ať jedete k moři nebo do hor. A nebo si chcete vychutnat svoji kávu na chatě uprostřed lesů. 

aeropress aeropress_1

Tohle je asi takových 5 základních způsobů, jak si doma připravit kafe. Doufám, že jsme vás naladili na to, že se na kávu začnete dívat trochu jinýma očima než kapslovýma. Příště se podíváme na další vybavení a my vám mezi tím budeme shánět do arki ty největší hvězdy domácí kávové alternativy. A já za spolupráci na tomto článku děkuji mojí dceři Káje, která nás zásobuje krásnými tipy a nepřestává překvapovat tím, co všechno o dobré kávě ještě nevíme. 

 foto: stelton, arki, pinterest


Dostali jste chuť na kávu?

 theo_sugar_bowl_whitetheo_frenchpresstheo_cup_whitetheo_cup_black

 theo_slow_brew_whitetheo_milk_jug_white theo_milk_jug_blacktheo_slow_brew_black

Taika_cappuccino_0.2L_whiteTaika_espressocup_0.1L_white slow_coffee_brewer velka_kniha_o_kave_1

 EM77_frenchpress_white EM77_tea_black  Teema_mug_0.22L_whiteTeema_milk_jar_0.2l_white


 a co takhle další čtení? 

3 7 4

JAK BÝT READY NA SVATEBNÍ SEZÓNU


vety9 vety4 vety1

O VĚTÁCH,NA KTERÉ JE LEPŠÍ ZAPOMENOUT


moda7 moda3 moda93

O TOM, PROČ NENÍ JEDNO, KDE SI OBLEČENÍ KUPUJME


titulni

O KNIZE ATOMOVÉ NÁVYKY


titulni

O TOM, JAK DOSTAT DOMŮ DOMOV


 

titulni2

VŠE O POVLEČENÍ OOHNOO


čokoláda naladkova

O ČOKOLÁDĚ


titulni

O TOM, JAK PROSTÍRAT KRÁSNÉ STOLY


titulni

O TOM, JAK VYUŽÍT FOTOALBUM


alvar_aalto_8_uvodní

O TOM, JAK ŽÍT SIMPLE LIFE