NA DETAILECH ZÁLEŽÍ

titulni_1

Jestli máte pocit, že k životu jako z designového časopisu se vůbec nemůžete dopracovat, protože u vás doma to zdaleka takhle nevypadá, nebudeme souhlasit. Protože můžete! A není to zase tak složité, jak to vypadá. Jen je potřeba se řídit pár jednoduchými pravidly a taky mít pořádnou dávku trpělivosti a sebekontroly. A protože jsme architekti, vidíme ty chyby, které k divokým nejednotným domovům vedou. A hlavně vidíme i to, že stačí tak málo, aby to bylo jinak. Pojďte se podívat na pár triků, které můžete začít používat ještě dneska. 

Zlaté pravidlo je: na detailech záleží!

Ano, a dokonce moc. My milujeme černo–šedo–bílou, doplňujeme ji samozřejmě sem tam barvami, ale mnohdy si je moc rádi odpustíme. Protože ten výsledný efekt je složený ze všech věcí, které doma máte. A nemyslím tím jen barvu stěn, pohovku, jídelní stůl a lampu. Myslete úplně na všechno, tedy i na ubrousky, sešity, tužky, hračky, domácí trepky a nebo ručníky. Prostě všechno musí sedět. 

A jak na to, když to u vás doma vypadá jako v lunaparku a chtěli byste skandinávsky klidný domov? (Nebo jakýkoliv jiný než ten původní lunapark - pokud zrovna ten vám nedělá úplně největší radost). Vypadá to tak proto, že jste od okamžiku, kdy jste opustili svůj rodný dům či byt, nakupovali tak, jako byste chtěli žít v chaosu všeho možného... a pomůže na to jedna jediná věc: začít to dělat jinak. 


4  3

1. Zachovejte klid! Udělejte si kávu a zamyslete se... a najděte si fotky na pinterestu nebo instagramu, které ve vás vyvolávají pocit toho, že tam zrovna byste chtěli strávit zbytek života. Víte? Fajn, první krok je jasný. A klidně si dávejte tyhle svoje chvilky často, abyste si to stále připomínali. 

  8  7

2. Začněte zlehka, pokud už takhle minimalisticky nežijete, bude to trochu bolet, ale nemusí to být zrovna masochistické orgie. Nemusíte taky všechno, co máte, vyhodit a nakoupit všechno nově. Naším cílem je ukázat vám, jak do ráje dospět jen tak mimochodem. Dejte si načas a pozorujte. Máte v jídelně na komodě pět mini květináčků každý jiné barvy, mezi tím se válejí nevyřízené papíry a hračky dětí...? (jakékoliv jiné místo které vám není úplně příjemné bude na vyzkoušení taky stačit)... ukliďte jen tohle místo. 

Za nás jsou skvělé třeba tyhle kroky:
- použijte krabice na drobné věci, do kterých se nepráší (už takovou máte, ale neladí? zkuste ji přetřít na barvu, která se vám bude hodit, já miluju bílé a matně černé autospreje, které seženete v každém hobbymarketu)

- deset malých rostlinek nahraďte jednou větší v pěkném (nebarevném) květináči nebo jednoduchou vázou s řezanými pivoňkami
- papírům najděte místo v zavřené skříňce

Lepší? Máte radost z toho nového koutku? Zítra (nebo příští víkend) se můžete pustit do dalšího. Protože bordýlky mají všichni, ale ti, co už vědí, je umějí někam zavřít. Je to strašně jednoduché. Naaranžovat se prostě nedají. Budou to pořád kupičky a bordýlky. Podívejte se na ty fotky, co se nám všem tak líbí... kde nic tu nic a jaká je to krása! 


6  2

3. Tenhle trik je ještě jednodušší, ALE vyžaduje pevnou vůli zkušeného jogína – nebojte, dá se to nacvičit. A ještě vám to ušetří spoustu peněz. Ovládejte se v obchodech. Protože, dívejte... na těch krásných obrázcích je všechno tak nějak monochromatické... a potom si domů přinesete kytici čerstvě řezaných květů a bude to velká nádhera. Tady si je dopřejte... barvy a kombinace. 

Chyba jako hrom je, že většina lidí si neuvědomuje, že krásný celek je většinou složený z úplně jednoduchých věcí... a tak, když kupujete velikonoční ubrousky, nadchnou vás zrovna ty se slepičkou ve žluto zeleném provedení. A aaauuu! Ubrus je taky velikonoční, dekorace taky... a je z toho peklo. Vždycky si vyberte doplňky jednoduché, jednobarevné a vůbec se nebojte toho čistého dojmu, který z toho vznikne.

A hlavně NIKDY opravdu NIKDY nekupujte nic, o čem nejste přesvědčení, že vám to do toho nového systému zapadne. A ano, můžete říct, že je to primitivní, vybrat si tři barvy a v těch si frčet. I já říkám, že je to možná primitivní, ale je to krásné, úsporné a pohodlné. Vsadím se, že když máte doma dvacet věcí ve svých oblíbených tónech a ty dvacet let kombinujete, určitě si můžete dovolit, aby byly nádherné, protože nic jiného kupovat nemusíte. 

11  5

4. a poslední dnešní rada – skoro všechno zavřete někam do skříňky. Jestli se to válí a nemá to svoje místo, nesrovnávejte to, ale místo tomu najděte. Všimněte si, že na těch našich obrázcích skoro nic není. Není vidět. A je to proto, že je to někde uklizené. A nebo to vůbec není - takže krok zpět: jestli to nemáte rádi, neslouží vám to, nehledejte místo, ale nového majitele.  

Když budete tyhle čtyři kroky praktikovat každý den, nikdy neuděláte kompromis a i váš nový hadr na úklid bude třeba šedý (mají v dm, houbičky v ikea), za chvíli máte domov jako ze škatulky.  A my vám držíme pěsti! Protože za chvíli se třeba začnete obklopovat těmito krásnými věcmi, které už vyhazovat nikdy nebudete a hlavně, budete mít konečně ten vysněný domov!  

Collar_espresso_makerEmma_electric_kettle_white_chalkIMG_5473 - kopieI_X_I_Pouch_21x29cm_black

OL_Z00096-2_BOX-IT_Butterbox_greyracing_brownOL_Z00167_GOODIES_storage_jar_LSWEEP_Z00073_SWEEP-IT_dustpan_broom

Theo_teapot_sand1026907FiskarsNordensteelroastingdish28cm3_JPGTeema_plate_21cm_dotted_grey23140526_894211354066827_407797304_n


Přečtěte si i další články... 

zen-a-hotovo-cover

ZEN A HOTOVO 


úvodní-drops-pillowcase_3

NOVÉ VZORY POVLEČENÍ OOH NOO


titulní_mini_nr1_10 (2)_2O

O TOM, PROČ PROPADNOUT MINIMALISMU?  


 podzimni-peceni-cover

O PODZIMNÍM PEČENÍ


letni-textil-lapuan-kankurit-cover

 O UTĚRKÁCH A ZÁSTĚRÁCH Z LAPUANU 


chalupareni_arki_everyday-cover

O CHALUPAŘENÍ PODLE ARKI