KNIHY, KTERÉ VÁS POSUNOU

 úvodní_blog_1

Návodové knihy, někdo je nesnáší a někdo je miluje. Já patřím do té druhé skupiny. Čtu je ráda a ráda podle nich věci měním. A vím, že to má výsledky... ale nemyslete si, že po přečtení každou knihu stoprocentně aplikuju... jsem chaotická a nedůsledná. A jak říká Jan Vojáček někdy člověk ví, co má udělat, ale ne vždy to udělá. Ale aspoň vím. Nakladatelství Jan Melvil Publishing je naše velká láska a pro začátek bych vám ráda představila náš oblíbený základ, díky kterému...

VÍM... třeba, že když se teď učím psát všemi deseti prsty, že to nevzdávám, jak a kdy mám trénovat. Vím, že chci nechat dětem kontrolu nad jejich věcmi, a to, že to nedělám, bych si bez knížky Dítě na vlastní pohon vůbec neuvědomila. Ono totiž mnohdy mezi chtít a dělat to správně je obrovský rozdíl mnoha AHA momentů. A protože můj život je díky těmto knihám lepší, zařadili jsme je k nám do arki.

úvodní_blog_2

Vydává je nakladatelství Jan Melvil Publishing. Jsou na trhu už víc než deset let a mají za sebou nejen velký úspěch (v posledních pěti letech), ale na začátku plno velkých chyb a velký restart. Poslechněte si podcastový rozhovor jednoho z majitelů - Tomáše Baránka s Petrem Ludwigem v rámci Deep Talks. 

Pojďme si představit jednu po druhé:

rozvrat_1

Kniha, kterou je skvělé si nechat vždy po ruce a číst klidně po dávkách a opakovaně. A taky krásný dárek. Jared Diamond v ní zkoumá v jednotlivých kapitolách osudy a krize v sedmi zemích, které měl možnost poznat zblízka. Nabízí přitom odpovědi na řadu otázek, které se týkají nejen historie, ale i naší současnosti. Ukazuje, jak se můžeme poučit z pohnutých dějin Finska dlouhodobě ohrožovaného rozpínavým Ruskem. Jak Japonsko během padesáti let zvládlo dohnat západní svět a proč USA škodí neochota učit se od jiných zemí. A v neposlední řadě se zamýšlí nad tím, proč jsou zdánlivě stabilní demokracie křehké, a proč jejich konec může přijít stejně nenadále a brutálně, jako v Pinochetově Chille. 

Svět, který skončil včera 1_1

Pojďte se spolu s autorem podívat na témata: výchova dětí, způsob řešení sporů, vyhodnocování rizik, uchovávání zdraví a tělesné i duševní kondice, přístup ke starším lidem... všechna tolik diskutovaná. Odpovědi se snaží najít u tradičních společností jako jsou třeba domorodé kmeny z novoguinejské Vysočiny, které nám svým životním stylem připomínají, že to není tak dávno, co se náš svět obrátil v moderní bublinu s letadlovou dopravou, mobily a počítači, automobily... nehledě na zdravotní problémy, které jsou často způsobeny obezitou.

hecknuta_cestina_1

A na odlehčení Hacknutá čeština – neortodoxní slovník dnešní mateřštiny. 3000 výrazů ze současné češtiny, které jsou výběrem z internetového slovníku čeština 2.0. Vytáhněte po dlouhé dobrém obědě a nebo ještě lépe na večírku po pár skleničkách a uvidíte, že se budou bavit dospívající děti, velcí kluci i holky, co mají smysl pro humor. Napadá vás, co by mohly být Čvančary, cyklopat, instalatérský dekolt nebo dědství?  

dite-na-vlastni-pohon_1

Jeden z nejdůležitějších pocitů, které nám zajišťují spokojenost, je pocit kontroly. Je to také pocit, který povětšinou svým dětem (nevědomky) nedopřáváme. Bez ohledu na to, že přáním každého alespoň trochu soudného rodiče by mělo být vychovat samostatné a sebevědomé děti, které budou disponovat základními schopnostmi pro přežití v dnešní době. A tahle knížka mnohé vysvětluje. Proto si myslíme, že by měla ležet na nočním stolku každého skvělého rodiče. Proč svěřit svým potomkům více kontroly nad životem? Odpověď na tuto a mnohé další otázky najdete uvnitř této neuvěřitelné knihy.

v_praci_nemusi_byt_blazinec_jak_mit_klidnou_firmu_1

Pracujete? Osm hodin denně? Máte u toho čas na sebe, volné víkendy, příjemné tempo dní? Nehoníte se, nastavujete realistické termíny a ty dodržujete? Můžete v klidu přemýšlet? Jste skvěle vyspalí, máte pocit svobody a nezávislosti? Že je to sci–fi? Pro mě také bylo, dokud jsem si nepřečetla... o těch malých změnách, nad kterými si říkáte jako že vlastně JO! Tohle je normální, ne to, co provozujeme denně v kanceláři. Nenechat se vyrušovat, prodloužit dobu reakce z minut na hodiny... a nikdo přitom neumře. Skvělá pravidla vyrobená selským rozumem staví na hlavu dnešní standardy pracovních návyků a vedou nás zpátky do ráje klidu a odevzdané práce. A za nás must have příručka, pokud máte pocit, že přestáváte zvládat. 

radikalni_otevrenost_1

Najímáte lidi, aby vám řekli, co máte dělat nebo naopak? Je pro vás těžké sdělovat nepříjemné věci svému týmu? Jste dobrá parta nebo se vás všichni bojí? Tahle knížka vám na tohle všechno odpoví, ale hlavně ukáže, jak být silným lídrem a přitom neztratit lidskost, jak vést lidi v týmu tak, aby odváděli nejlepší práci své kariéry. Protože šéfování je obtížné pro každého. A každý chce umět sdělit kolegům kritiku a přitom je nenaštvat. Každý chce vést silný tým a přitom nebýt nelida. 

metoda_bullet_journal_1

Metoda Bullet journal vás vrátí k tužce a papíru. Není to jen obyčejná metoda time managementu, ale spousta tipů, jak hrát tu velkou a nádhernou hru jménem život. Tahle metoda vám pomůže nejen zorganizovat  vše, co potřebujete stihnout, ale pomůže vám taky stát se lepším člověkem. Je to jeden z nejelegantnějších systémů produktivity a vedení deníku zároveň. Naučí vás postupovat od malých krůčků k velkým cílům, pomůže vám naplánovat nejen pracovní, ale i osobní záležitosti, a nakonec ukáže, že váš život je lepší, než jste si mysleli. Za nás je to i skvělá forma meditace a antidepresivní terapie. 

radost_z_ticha_1

Proč právě ticho? Ticho je náš nový luxus, který si tak málo dopřáváme a při tom bychom se obzvláště jím měli hýčkat. Díky tichu dokážete zpomalit, zastavit se, zamyslet se, hlouběji prožívat, beze slov si představovat, pustit uzdu fantazii, dojít k vnitřnímu klidu a štěstí... zní to jako terapie, kterou potřebujete? Erling Kagge právě po tom všem toužil a to ho dovedlo napsat tuto meditativní knihu, kde dospěl ke 33 odpovědím proč je ticho tolik kouzelné a důležité. Autor je mimo jiné norský polárník, který jako první na světě přešel Antarktidu na vlastní pěst za 50 dní.

jak_na_site_1

Čtyři principy úspěchu na sociálních sítích: zaujmi–naslouchej–vyprávěj–vyhodnocuj. Jak jednoduché... a kdo z nás to umí? Tahle knížka vás naučí o sociálních sítích přemýšlet tak, abyste už žádné další návody nepotřebovali. 

digitalni_minimalismus

Myslíte si, že jste závislí na digitálním světě? Poznáte to podle nutkavé potřeby neustále brouzdat na jedné či více ze svých oblíbených platforem nebo podle bezcílného projíždění a bezúčelného klikání na "To se mi líbí." Vidíte se v tom trochu? Není na tom nic špatného, samozřejmě je to váš volný čas. Ale co kdybychom s volným časem nakládali úsporněji a smysluplněji? Převzali moc nad svým chováním ve virtuální realitě internetu a byli si plně vědomi našeho chování v něm? Na to všechno se snaží poukázat autor knihy Digitální minimalismus a snaží se lidem ulehčit cestu, zefektivnit jejich chování na internetu a navrátit zpět jejich volný čas, kterého tolik zbytečně ztratí "brouzdáním na síti".

proc_spime_1

Spánek léčí. Nedostatek spánku nás může svým způsobem zabít. Nepřisuzujeme mu přílišnou váhu, ale on ji v našich životech opravdu má velkou. Kolik máme spát denně hodin? Kdy chodit spát? Kdy vstávat? Pijete na noc kofein? Koukáte před spaním na televizi či do mobilu? Myslíte, že sny mají nějakou funkci? Měli by teenageři spát déle? Na všechny tyto otázky hledejte odpověď jedině v této knize. Autor Matthew Walker je profesor neurovědy a psychologie na Kalifornské univerzitě v Berkeley a naučí vás, jak se správně vyspat, protože spánek zkoumá již 20 let.

nastaveni_mysli_1

Nastavení Mysli je kniha, která se zabývá úspěchem ve smyslu mít dobrou práci ve které jste spokojení, mít hezké vztahy, umět se domluvit, nevzdávat se při prvním škobrtnutí... a jak to zvládnout úplně jednoduše. Nastavte si na tento druh úspěchů svou mysl. 
A až si ji přečtete, budete vědět, jaký je rozdíl mezi fixním a růstovým nastavením mysli, i to, že každý z nás používá pokaždé nastavení jiné. Budete vědět, že každý může zlepšovat své schopnosti a neustále růst. Poznáte, jaké nastavení mysli vládne ve vaší rodině, na vašem pracovišti. Budete schopni odhadnout reakce svého okolí.
A hlavně: budete vědět, jak motivovat své děti, kterým tohle nastavení můžete předat. A jak jim pomoci k tomu, že si najednou v životě s mnoha věcmi, které by je jinak stresovaly, poradí. A to je to, na co se chce každý rodič koukat. A je to taky pádný důvod, proč si přečíst tuhle knížku, přenastavit si myšlení a jít dětem příkladem.

zivot_sama_pohroma

Název vypadá na negativní knihu, ale úplný opak je pravdou. Pokud vám připadá, že váš život je samá pohroma, tahle knížka vám ukáže, jak tím, že si začnete všímat toho, co se s vámi děje, dokážete přesměrovat události na pozitivní kolej. A možná se i uzdravíte z chronických nemocí. Mám to vyzkoušené, a tak neváhám ani minutu s tím, abych vám ji u nás v arki nabídla.  
Základní světové dílo o mindfulness – meditaci všímavosti.
Všímavost – neboli mindfullness. Hit poslední doby, ale hlavně skvělá technika, která nás vrací do přítomného okamžiku. Nejen že se naučíte naslouchat svému tělu, a tím pádem lépe zvládat zdravotní potíže, ale naučíte se také pracovat se stresem, a ovládat své fyzické zdraví pomocí zdravé psychiky. Profesor Kabat-Zinn je klíčovou osobností tohoto hnutí. Byl to právě on, kdo inspirován buddhistickou tradicí, prosadil meditaci všímavosti v západní vědě a dokonce zdravotní péči. 

kdy_1

Průvodce vašeho dne, kdy co dělat, aby byl efektivnější... správné načasování dobrých a špatných zpráv, o krizi středního věku, jak začít znovu s nepovedeným projektem či úkolem, rozpoložení úředníka podle toho, v jakou hodinu za ním přijdete... a mnohem více odpovědí, které často začínají slovem "Kdy...?"
V podstatě celý náš život je o správném načasování, pokud to pochopíme a ovládneme tento princip, můžeme zrychlit úspěch v našem oboru, zaměstnání, podnikání, škole, vztahu... a nebo jenom nedělat věci v úplně nevhodný čas. 
Za nás je největší objev z této knihy "chrapučíno". Polední espresso následované dvaceti minutami spánku. Sen všech lenochů a terč posměchu ze strany těch pilných. Kdy vás přesvědčí o tom, že pokud chcete být ten pilný, měli byste si dopřát chrapučíno. Váš výkon po obědě bude se ztrátou dvaceti minut opět stoprocentní, zatímco ostatní budou ještě dvě hodiny bojovat s poobědovou malátností.

faktomluva_1

"Jedna z nejdůležitějších knih, které jsem kdy četl – nepostradatelný návod, jak jasně přemýšlet o světe." – Bill Gates
Najděte díky této knize svou vlastní faktomluvu – úlevný zvyk tvořit si pouze takové názory, pro které máte silná podpůrná fakta.
Díky deseti instinktům, které autor v knize popisuje, se dozvíte, co všechno ovlivňuje naše názory na okolní svět. Jde o nevědomé, ale předvídatelné myšlenkové pochody, které naše vnímání zkreslují. Pokud je pochopíme, můžeme se jim i vyvarovat.

konec_prokrastinace_23

Novodobé slovo "prokrastinace" popisuje člověka, který chorobně odkládá své úkoly a povinnosti na potom, tedy prokrastinuje. A Petr Ludwig se zabývá bouráním polopravd a mýtů v oblasti osobního rozvoje a současné vědecké poznatky této oblasti převádí do praxe lidí a firem. Pokud i vy jste věčně prokrastinující člověk a potřebujete najít motivaci, měli byste mít jeho knihu na poličce. Hlavně si dejte pozor, ať neprokrastinujete nad čtením knihy Konec prokrastinace, prostě se do toho pusťte, budete nadšení!

jed_dal_1

Ne nadarmo se o Kleonovi říká, že je "spisovatel, který kreslí," protože tato i jeho další knihy převažují spíše ilustracemi než jen obyčejným psaným textem. Ústředním tématem jeho tvorby je kreativita v dnešní digitální době. Tomuto dílu předcházely další dva bestsellery "Kraď jako umělec" a "Ukaž, co děláš!". V těch autor čtenářům podává návod, jak se stát umělci, kteří úspěšně tvoří, a nyní pokračuje a přináší deset způsobů, jak si svoji kreativitu udržet za jakýchkoli podmínek. Mezi jeho rady patří třeba zahradničení, budování posvátného místa, dýchání čerstvého vzduchu apod. Stojí za to pročíst si je ale všechny a do detailů. 

mit_vse_hotovo_pro_teenagery_1

"Kdybych měl svému mladšímu já něco vzkázat, tak by to bylo: Nauč se co nejdřív řídit sám sebe! A GTD je metoda, která mě v oblasti sebeřízení ovlivnila nejvíc ze všeho." – Petr Mára 
Kdo z nás by nechtěl umět: si pomocí jednoduchých pravidel uspořádat všechny své úkoly a aktivity, vědět, jak se nenechat rozhodit, když se věci zdánlivě vymykají kontrole, proč je užitečné stanovovat si cíle a jak se připravit na jejich změnu, jak se vyhnout úzkosti a pocitu zahlcení povinnostmi, mít dobrý pocit z toho, co děláš i z toho, co neděláš.... já ano! Takže, rodiče, nejdřív vy a potom hned na noční stolek vašich dětí... jednak se s nimi můžete bavit o novinkách (které mnohdy budou AHA novinkami i pro nás) a zázračných jednoduchých principech, jednak jim usnadníte vstup do života a hlavně! Pokud si z toho alespoň něco odnesou, bude radost se na jejich cestu životem koukat, a to přece všichni chceme:).

pozornost_1

Pozornost je jako skrytá cesta k dokonalosti a ovládnutí své pozornosti znamená i zvládnutí své životní cesty. Kniha je jako příručka pro každého, kdo se zajímá o téma psychologie a mentální stability, kdo se chce naučit porozumět lidem, sám sobě, rodině, svým známým, kolegům i podřízeným. Vědci pozornost již léta zkoumají, hodnotí a měří a přicházejí na stále nové poznatky, které autor mimo jiné zmiňuje v této knize. Nechte se také překvapit fakty o posilování tohoto "mentálního svalu". 

zen_a_hotovo_1

Minimalistický systém deseti jednoduchých návyků na zlepšení produktivity a osobní rovnováhy.
Dočtete se o deseti klíčových návycích potřebných k tomu, abyste byli výkonní, produktivní a měli vše pod kontrolou. To zní sice moc hezky, každý by chtěl mít vše na háku a efektivně hospodařit s časem... ale funguje to? Funguje, tým arki i jejich blízcí jsou toho živým důkazem.
Náš blogový článek o tom, proč jsme ji do arki vybrali, si přečtěte zde

máte už svého favorita? třeba si vyberete i tady:

 proc_spime pozornost zen_a_hotovo zivot_sama_pohroma_1

metoda_bullet_journal_3 digitalni_minimalismus_1 kdy jak_na_site

hecknuta_cestina jed_dal radost_z_ticha mit_vse_hotovo_pro_teenagery

radikalni_otevrenost faktomluva dite-na-vlastni-pohon nastaveni_mysli

konec_prokrastinace_2 v_praci_nemusi_byt_blazinec_jak_mit_klidnou_firmu rozvrat Svět, který skončil včera 1


 Máte chuť na další články? 

titulni

O DETAILECH, NA KTERÝCH ZÁLEŽÍ


úvodní-drops-pillowcase_3

NOVÉ VZORY POVLEČENÍ OOH NOO


titulní_mini_nr1_10 (2)_2O

O TOM, PROČ PROPADNOUT MINIMALISMU? 


Vilac Vintage odrážedlo bílé (3)

O NADČASOVÝCH A CHYTRÝCH HRAČKÁCH 


 

TITULNÍ_OSUŠKY

O OSUŠKÁCH Z FINSKÉHO LAPUANU 


titulni_IMG_2959 (002)

EASY – NOVINKY OD DÁNSKÉ ZNAČKY RIG-TIG


Fiskars_Action_Norden_Christmas_6l_pot_1026566_JPG

NÁDOBÍ NORDEN – SEVERSKÁ NOVINKA V ARKI