CO SE STANE, AŽ SI TAKHLE UKLIDÍTE?


úvodní11_1

Úklid je pro mnohé z nás nepříjemná záležitost, ale TENHLE úklid vám způsobí závislost, zlepší život a ušetří strašně času. Pojďme se podívat, v čem ten zázrak spočívá...

Marie Kondo je Japonka, která se živí úklidem. Ale není to rozhodně klasická "paní na úklid", je to děvče, které má rádo nejen pořádek, ale i systém a hlavně hezký život. A proto se mi ten její systém tak líbí. Možná znáte z časopisů, knížky Zázračný úklid a nebo z Pinterestu fotky těch zásuvek, ve kterých je přehledně všechno naskládané. To je ale výsledek... jak to dělá a co mě na ní tak zaujalo? (a nakonec co za tolik podstatné nepovažuju) 

rucnik-terva-bily (2)     rucnik-terva-svetle-sedy (3)

Základní a zásadní je naučit se roztřídit věci na ty, co milujete, co jsou ok a na ty, co opravdu nemáte rádi. Jak? Vezmete jednu po druhé do ruky a vnímáte. Je to takhle jednoduché. Ty, co milujete, si nechte. Ty, co vám nic moc nedělají, si klidně na nějaký čas odložte někam, kde nebudou překážet, než se rozhodnete líp. A ty, co rádi opravdu nemáte, někam posuňte. (proč a jak a kam... určitě tady brzy přistane další článek, kde tohle rozebereme)

  Výstřižek1     Výstřižek3

Výstřižek4     Výstřižek6

A to kouzlo spočívá v tom naučit se dívat na věci a vidět, jestli nám dělají radost. A jakmile začneme, když tu věc držíme v ruce a přemýšlíme, jestli ji máme nebo nemáme rádi, těm šťastným z nás to dojde, jupííí. Je totiž absolutní nesmysl, abychom se obklopovali tím, co nám vadí. 

A až vyklidíte první šuflík, přijdete k němu ráno a potěší vás, že tam je jen to, co máte rádi, je to po ruce přehledně a krásně narovnané, bude to jen začátek. Až přijdete za měsíc a uvědomíte si, že všechno, čeho jste se zbavili, vám vůbec ale vůbec nechybělo, bude takovým malým, ale pádným důkazem, že na to jdete dobře. A až takhle roztřídíte pár úseků vašeho domova, budete se na ty další těšit.

A hlavně se stane TOHLE:

1/ bude to snadnější a snadnější

2/ už nikdy nekoupíte něco, co je jen ok, vždycky už to budou jen věci, co jsou wow! (a rádi si na ně i počkáte)

3/ váš domov najednou začne být sbírkou toho, co milujete, a ne skladem toho, co jste ještě nevyhodili 

4/ budete mít spoustu radosti z výsledku a čas, který jste dřív trávili uklízením zbytečností 

5/ začnete si takhle všímat všeho, situací i lidí kolem sebe (pozor! podle Marie se někteří poté co si uklidí, také rozvedou... ale to bych opravdu nikomu nepřála)

lapuan_kankurit_kivi_and_onni_linen_bath_textiles   lapuankankurit_sadekuuro_towel_turquoise

A co podle mě až tak podstatné není? Jestli uklízíte všechno najednou nebo po kouscích, jestli uklízíte podle oblastí nebo po jednotlivých kupičkách. Jak rychle postupujete. A kam všechny ty věci předáte popřípadě prodáte. Každý má totiž tu svoji cestu, někdo je úzkostlivý systematik, jiný chaotický bohém, a dávat tady univerzální rady opravdu nechci. Ale jedno platí pro všechny, až vás to bude nutit zastavit se, poslechněte, přerovnává se vám celý systém, a tak někdy i tělo a hlava potřebují čas to vstřebat. A není to konec, jen přestávka. 

Hlavní je vydržet, když se to nedaří, vracet se, když kvůli něčemu úklid přerušíte, a taky najít možnost, jak to zvládnout. Jakmile se ve vaší hlavě ozývá ale já...  a vy ho berete vážně, nechte si na ten nový život zajít chuť. A nebo mu řekněte, to nevadí, cestu si najdeme. A hledejte. Deset minut denně je šedesát hodin za rok, deset věcí denně je 3650 věcí ročně... a z toho je jasné, že může každý. I přetížená zaměstnaná matka jako já. 

Držím vám pěsti a těším se na to, až víc a víc domovů bude krásných, až si budeme vědomi toho, že můžeme. Až instagramové obrázky nebudou jen únikem od reality, ale že v tom instagramu budeme běžně žít a budeme si to nádherně užívat. Samozřejmě se svými blízkými, kamarády, sousedy... V některém z dalších blogů vám ukážu, že to opravdu jde. Můj návod jak plno věcí zvládnout je v článku o jarním úklidu zde

A teď šup na úklid svého domu i duše...


...ať vyrobíte místo a prostor třeba na tyhle krásné věci...

Collar_espresso_makerEmma_electric_kettle_white_chalkI_X_I_Pouch_21x29cm_blackNappula_candleholder_107mm_powder

 

lapuankankurit_terva_towel_white-multi-grey (1)  1051522 Nappula plant pot 230x155mm dark green  1051520 Nappula plant pot 260x155mm whiteIMG_5473 - kopie

 

Taika_siimes_plate_deep_20cm 1026920FiskarsNordensteelcasserole3,0L3_JPG4639-plan-toys-games-puzzles-soccer-gamelapuankankurit_ruusu_x_hvittrask_towel_white-grey_2_0


 Přečtete si ještě další články? 

úvodní-drops-pillowcase_3

NOVÉ VZORY POVLEČENÍ OOH NOO


titulní_mini_nr1_10 (2)_2O

O TOM, PROČ PROPADNOUT MINIMALISMU? 


Vilac Vintage odrážedlo bílé (3)

O NADČASOVÝCH A CHYTRÝCH HRAČKÁCH 


 

TITULNÍ_OSUŠKY

O OSUŠKÁCH Z FINSKÉHO LAPUANU 


titulni_IMG_2959 (002)

EASY – NOVINKY OD DÁNSKÉ ZNAČKY RIG-TIG


Fiskars_Action_Norden_Christmas_6l_pot_1026566_JPG

NÁDOBÍ NORDEN – SEVERSKÁ NOVINKA V ARKI