5 TIPŮ JAK SI UŽÍT LÉTO

titulní

Brzy nás čekají prázdniny, už druhé v pořadí v téhle nové podivné době. A za nás všechny v arki to není doba divná v negativním slova smyslu, ale docela zajímavá, podporující v nových cestách a řešeních. A tak doufáme, že zase pošleme do světa kousek nadšení, protože... 

...přeci jen sem tam okolo sebe vidím ty, kterým to přijde jako velká nuda. Ale za mě je to obrovská výzva k tomu posunout se zase v životě dál ke skvělým dnům a dál se učit dělat si život krásný, ať už jsou podmínky jakékoliv. Nikdo jiný to za nás totiž neudělá.

1/ you get what you see

...je velice oblíbené finské rčení a to hlavně v oblasti lidských vztahů (Finové jsou totiž jedni z nejlepších vyjednavačů na světě - přečtěte si v knize Rozvrat o tom, jak zvládli život vedle invazivního obra Ruska).
Nicméně já si to opakuju snad každý den. A s letošními prázdninami to bude přesně tak - dostaneme to, co uvidíme. A mně je jasné, že neskončíme nudou v Brně. Plánuju si vidět milion možností a z nich si vybírat. A abychom nebyli zaskočeni, že nás zrovna nic nenapadá, vyrobíme si po večerech plán. A co na tom plánu může být?

2/ udělejte si sešit nápadů, co všechno se dá dělat

a tam shromážděte všechny bláznivé nápady, nezrealizované plány, sny, tipy od kamarádů... až nebudete vědět, určitě vám pomůže... U mě to bude třeba:
Zavést tradici pouštění klubových filmů doma - pro nás a pár přátel. Každý den si zajít na koupání v brněnské přehradě, kterou máme patnáct minut chůze od domu. Každý den ujít deset tisíc kroků a přitom objevit nová místa. Sem tam zajít na západ slunce s lahví prosecca. Prozkoumat okolí Brna (z doby pandemie víme, že i v okruhu deseti kilometrů od nás máme ještě plno nádherných míst k objevování. Naučit se vařit nová zdravá jídla. Přečíst alespoň deset knih. Věnovat se rodině. Konečně si vymyslet vitrínu do jídelny na mé milované nádobí. Uspořádat fotky.... atd. atd. 

3/ buďte minimalisti

Nečekejte toho moc, naučte se radovat z maličkostí, obdivujte park blízko vašeho bytu, jděte do práce alespoň kus pěšky a jinou cestou než obvykle, najděte si činnosti, které nic nestojí, nebo naopak takové, které nestojí moc času, protože každý den, který prožijete jen prací, cestou do práce a z práce a potom povalováním se doma, je ztracený... a i v těch největších fofrech je možné zastavit se na zmrzlinu, zavolat někomu, koho jste dlouho neslyšeli, nebo napsat dopis babičce. Uklidit balkon a vytvořit si na něm krásné místo na večerní čtení, popíjení domácí limonády nebo prosecca... 

4/ chalupařte stylově

(Pokud máte to štěstí, že máte chalupu,) pokořte chalupářský evergreen, že je to jen práce, chalupa nemusí být vymydlená a naklizená. Na chalupě si naordinujte na pár dní jen samé požitky: celý den si čtěte nebo se naopak klidně celý den věnujte zahradě, choďte na procházky, pozvěte sousedy na skleničku nebo na hooodně dlouhou snídani, večer si udělejte oheň, vařte venku v kotlíku, zavařujte, věnujte se slowcookingu, cvičte ráno jógu v trávě, užívejte si prostě tu pohodu a dívejte se jen na ty krásné stránky... jestli je vaše chalupa punková, nedodělaná a vy tam vidíte ještě tu kupu práce, udělejte si krásná místa, kde vám bude dobře a berte ji jako dárek (plno lidí by na ni s chutí jelo, ale musí sedět doma v bytě).

5/ objevujte nevšední zážitky a neobvyklá místa – doma

Udělejte si třeba noční výlet, zajděte si na nejbližší kopec pozorovat východ Slunce (všichni závidíme turistům na exotických místech, kteří absolvují výpravu na východ Slunce, ale nikoho z nás nenapadne, že ten zážitek můžeme absolvovat pár minut od svého domu), jeďte na pár dní pod stan, zkuste přespat pod širákem v horách, ujít sto kilometrů za týden, odjet na výpravu na kole do místa, kam se za den nedojede...  možností je plno, tak je využijte.

Že vás ještě nic moc nenapadá? Sledujte naše sociální sítě, budeme vám posílat tipy na krásné minimalistické, jednoduché a zemité prázdniny. A budeme se těšit i na ty vaše. 


 Potřebujete se na takové prázdniny vybavit?

  lapuankankurit_eskimo_bag_30x35cm_white-linen fotoalbum_stredni_bile Essence_Cocktail_bowl2 0,4L_ToGo_Click_soft_dark_blue_mettalic_UPRAVIT

0,4L_ToGo_Click_chalk_UPRAVIT0,2L_ToGo_Click_dark_blue_mettalicfoto-pouzdroEssence_red_wine2

tanhuEssence_beer_glass20,4L_ToGo_Click_steel_black_UPRAVITEMMA_x-217-1_Emma_Serving_Tray_35cm_Lightgrey (1)

Essence_white_wine2lapuankankurit_eskimo_bag_30x35cm_white-blacklapuankankurit_huuhkaja_x_teemu_jarvi_apron_white-black0,4L_ToGo_Click_soft_cloud

 

rozvrat  Svět, který skončil včera 1  radost_z_ticha  atomove-navyky-jak-si-budovat-dobre-navyky-a-zbavovat-se-tech-spatnych

 


Máte chuť na další články?

titulni

O URBAN JUNGLE – OBKLOPTE SE ŽIVOTEM


uvodni_mozna_1

O TOM, JAK ZAŘÍDIT POKOJ PRO VÍCE DĚTÍ 


titulni1

PÁR NÁPADŮ NA DĚTSKÝ POKOJ


titulní_mini_nr1_10 (2)

O TOM, JAK LZE ZAŽÍT MINIMALISMUS 


úvodní_blog_1

O KNIHÁCH, KTERÉ VÁS NĚKAM POSUNOU


titulni

O DETAILECH, NA KTERÝCH ZÁLEŽÍ


úvodní-drops-pillowcase_3

NOVÉ VZORY POVLEČENÍ OOH NOO


titulní_mini_nr1_10 (2)_2O

O TOM, PROČ PROPADNOUT MINIMALISMU? 


úvodní11_1

CO SE STANE, AŽ SI TAKHLE UKLIDÍTE?


zen-a-hotovo-cover

O TOM, ŽE STAČÍ ZENOVÝ KLID


Vilac Vintage odrážedlo bílé (3)

O NADČASOVÝCH A CHYTRÝCH HRAČKÁCH 


TITULNÍ_OSUŠKY

O OSUŠKÁCH Z FINSKÉHO LAPUANU 


titulni_IMG_2959 (002)

EASY – NOVINKY OD DÁNSKÉ ZNAČKY RIG-TIG


Fiskars_Action_Norden_Christmas_6l_pot_1026566_JPG

NÁDOBÍ NORDEN – SEVERSKÁ NOVINKA V ARKI