VÁNOČNÍ ÚKLID NEBO ADVENTNÍ MEDITACE?

Pojďte si s námi změnit úhel pohledu na vánoční úklid. Máme sen, že ho z noční můry všech žen překlopíme do toho, čím možná v dávných dobách byl: očisty domova, radostného chystání se, meditační činnosti... napadá vás ještě něco? Už tradiční proč a jak najdete v tomto článku. A taky jedno malé tajemství ohledně toho, co se stane, až si takhle uklidíte (12 minut čtení)  >>>>

2 5

Kdo nás sledujete déle, víte, že téma úklid je už takový můj evergreen pevně spojený s hezkým (a třeba i designovým) domovem. Má to dva důvody a ty jsou před vánocemi ještě víc aktuálí než jindy. Jednak je pro mě úklid péčí o domov, a jednak věřím na to, že všechno kolem nás je energie, a ta, když je kultivovaná, je prostě vidět. A možná to nebude někomu genderově sedět, ale v to, že ženy mají doma ten nejkrásnější úkol "dělat domov", věřím stoprocentně. To, že vám s tím manžel a děti pomohou, je víc než jasné, ale za vás to nikdo nevymyslí ani nezorganizuje. 

Péči o domov považuju za čas, který chci svému domovu dát já. Stejně jako chci obejmout svoje děti já, a ne to přenechat paní na hlídání – kterou jsme taky měli, ale ne zas tak často, aby děti neznaly maminku. Stejně tak, jako mě mnohem víc těší, když uvařím dobré domácí jídlo celé rodině já, a ne kuchař v restauraci – a že mi to trvalo, než jsem zrovna tohle blaho objevila. Kromě toho si při úklidu vyčistím hlavu, a někdy i zamedituju, těší mě ten klid, který se uklizeným domem rozprostře. A ne, nejsem otrokem své domácnosti (mám děti i práci), používám systém desetiminutovek, o kterém jsem psala tady, a díky tomu mi hodina denně stačí a dává smysl.  

14 8

Moji oblíbení "ezouši" mluví o tom, že naše energie nekončí na hranici našeho těla. A nemusíme být až tak ujetí, abychom neznali náš osobní prostor, který se s velkou jistotou ozve, když nám do něj někdo zasáhne třeba tím, že s námi mluví třeba moc zblízka. A tak si říkám, že to, že náš osobní prostor se nachází i kolem nás, nebude až takový nesmysl. Potom začíná být trochu srozumitelný i ten prima pocit, když si sedneme do hezky uklizeného pokoje a dělá nám to dobře, co myslíte? 

Těch "proč" by mohla být obrovská řada, ale zakončím je dalším v řadě nehmotných důvodů. Čas adventu byl vždycky časem zklidnění. Už díky počasí máme možnost se zpomalit, promyslet věci, které už nám v životě až tak neslouží. A když si dáme trochu práce a zapátráme v historii, zjistíme, že ve starých keltských rituálech, starodávných zvycích byl tento čas vždycky určen k tomu, abychom nechali věci jít. A tak vlastně všechno je nakloněno tomu, aby nám ten "ú-klid" šel. 

18 6

V naší výzvě #adventvklidu máte seznamy toho, co je možné udělat v listopadu. A v listopadu je ještě plno času na to začít úklid zamyšlením se nad tím, co mi doma každý den tak trochu zkazí náladu. Co by se mělo změnit, a říkám si to už pěkně dlouho. Projděte se domovem a sepište si ta místa. Seznam těchto věcí považuju za něco, co udělat můžu, co můžu nechat ještě ve starém roce, odevzdat v době, kdy je na to celý vesmír naladěný. Že ho máte zredukovat na proveditelné úkoly, že jeden udělaný je lepší než deset "rozdrblých", že přednost dáme jídelně před sklepem, že na některé si můžete pozvat teenagery z vašeho okolí na brigádu, aby se povedly... to snad ani nemusím zmiňovat. 

Druhý seznam u mě bude s věcmi, které se týkají normálního čisticího úklidu a udělat je chci. Protože jsou v místech, kde se vánoce budou odehrávat, a týkají se hladkého průběhu. Bude mě zajímat jídelna, obývák, vstupní hala, vchod a toaleta. Pokud tedy nestíhám vygruntovat všechno, tahle místa budu chtít mít prostě hezká a připravená. A kromě toho si můžu ten normální úklid ještě zpestřit tím, že něco vylepším, něco vytřídím, někde něco přidám. A přidám takové věci, které tomu místu pomohou, bude to taková třešnička na dortu, moje odměna za to, že jsem se postarala. 

 7 16

Nakonec... všichni si ten domov více či méně často "myjeme". Ale co si můžeme v listopadu přidat, jsou věci, u kterých v seznamech máme i pádné proč. Jediné co můžu, je napsat, jak to vypadá u mě. Protože tyhle seznamy budou vypadat u každého z vás trochu jinak. Každý z nás má jiné zvyky, jiné pocity, jinak velkou "tlupu" lidí kolem sebe. A každý máme úplně jinde startovací čáru. A potom někdo, kdo je na začátku své cesty minimalisty, bude úplně jinde než někdo, kdo miluje shromažďovat věci, a ten zase bude v úplně jiném světě než ten, kdo už má systém pár roků rád a vlastně jenom dočišťuje. 

15 19  

Takový malý příklad mých plánů, kdy hlavně to protože mě dokáže zvednout ze židle, a s hezkou hudbou se pustit do úklidu, třídění a rovnání věcí:

  • uklidím si předsíň, a v rámci toho proberu staré kabáty a bundy, dám vyčistit ty nevyčištěné, dám do kupy boty a objevím to, co potřebuju pořídit... protože mít věci probrané a v pořádku mi umožní to, že vyrazím na jakoukoliv adventní akci během pár minut bez šoků z toho, že kabátu chybí knoflík, a taky budu mít všem návštěvám jejich svršky kam pověsit
  • uklidím si předsíň a možná vyměním pár věšáků, přidám zrcadlo, nechám vytapetovat stěnu (a možná na tohle nebudu mít vůbec čas, ale nezavrhnu to a tenhle plán přesunu na jarní období) protože předsíň je první věc, která vás doma vítá, a nejen vás, i vaše hosty, je to prostor, který když je hezký, vám udělá radost tím klidem, který na vás dýchne... a první dojem je! (a všichni naši kamarádi vědí, že právě malinká předsíň bez velkých úložných prostor je konkrétně u nás tak trochu achilova pata)
  • uklidím si kuchyni, hlavně naši velkou knihovnu, která je hned vedle jídelního stolu a protože když ji zbavím prachu a nánosů různých odložených věcí, udělá nám krásné pozadí pro jídelní stůl
  • a umyju všechno moje nádobí, i to slavnostní a uspořádám si ho, protože při jakékoliv návštěvě budu mít všechno po ruce a nestane se, že bych vytáhla oťapkané sklenice na přípitek, a taky se vyhnu tomu, že bychom jedli u úplně obyčejně prostřeného stolu a zapomněli vytáhnout naše poklady  
  • uklidím si obývák, hlavně odnesu krabice s dětskými hrami do skříně a nově uspořádám prostor, který tím vznikne, protože v obýváku relaxujeme celé vánoční svátky, tam sedíme u kamen s kamarády a rodinou, čteme si knížky a užíváme si atmosféru
  • nachystáme kupy dřeva na terasu, protože roztopená kamna jsou největší vánoční blaho a my si ho chceme užít bez běhání ke dřevníku
  • uklidím wc pro hosty, porovnám skříňku, doplním všechno od toaletního papíru po mýdla a ručníky, protože o vánocích se chci věnovat úplně jiným radostem než nákupům v dm a taky možná nalepím na stěny fotogalerii, připravím voňavé svíčky a třeba jeden malý řetěz vánočních světýlek... protože jsem párkrát takovou toaletu navštívila u kamarádů a byla jsem nadšená (jen tady si parádní fotogalerii prohlédnete v klidu :)
  • umyju okna - a klidně jen ta v hlavních pokojích, klidně si to rozložím na víc dnů, protože umytá čistá okna udělají velký efekt a výzdobě to na nich mnohem víc sluší  (závěsy a záclony peru úplně jindy, dřív na podzim)
  • a nakonec projdu úklidovou skříň a zkontroluju, jestli mi něco nechybí, doplnit zásobu na pár týdnů dopředu je hračka, vyprat všechny hadry týden před vánocemi, aby bylo pořád něco po ruce taky není nic náročného, protože zbavit se milionu malinkých povinností bude mít velký efekt v už tak časově náročném vánočním programu 

10 11

 

A tady je to slíbené malé tajemství ohledně toho, co se stane, až si takhle v klidu v listopadu uklidíte:
budete už na první adventní neděli nachystaní, s pocitem, že ty vánoce klidně můžou přijít, pomůžete nalít hezkou atmosféru vašeho domova do žil všem, kdo se tam objeví, a možná objevíte krásu postupu po malých krocích a nebudete si vyčítat, že jste něco nestihli... a nezapomeňte si sem tam uklidit i v myšlenkách, symbolicky ty, co netěší ani vás vyhodit, a uvidíte, že krásné věci i zážitky se začnou objevovat všude kolem. 

foto: iittala, pinterest


Tak co, vynecháte dneska večerní televizi ve prospěch svého domova?  Můžete si tím udělat prostor pro krásné věci :)

verso_blanket_beige_white1051522 Nappula plant pot 230x155mm dark green Aalto_bowl_50x195mm_whiteNappula_candelabra4_black

Aalto_vase_120mm_clearTaika_bowl_2.8L_white3209-5_kralici-kozesina--seda-s-bilymi-pruhyEM77_vacuum_jug_1l_light_grey

koirapuisto_blanket_blackevervit_foto_8Kastehelmi_votive_64mm_desserttoy_pram_white

Birds_by_Toikka_Flycatcher_rain_redemma_vacuum_jug_sandTaika_soup_bowl_with_lid_0,8L_white_DECOUltimaThule_plate_190mm


máte chuť na další články?

vence_5 kalendar_1 7

O TOM, JAK SI ZAŘÍDIT ADVENT V KLIDU 


8 1 9

O PODZIMNÍM HYGGE


termoska_em77_bila chemex_1 frenchpress

O TOM, JAK PŘIPRAVIT DOMA SKVĚLOU KÁVU


3 7 4

JAK BÝT READY NA SVATEBNÍ SEZÓNU


vety9 vety4 vety1

O VĚTÁCH,NA KTERÉ JE LEPŠÍ ZAPOMENOUT


moda7 moda3 moda93

O TOM, PROČ NENÍ JEDNO, KDE SI OBLEČENÍ KUPUJME


titulni

O KNIZE ATOMOVÉ NÁVYKY


titulni

O TOM, JAK DOSTAT DOMŮ DOMOV


 

titulni2

VŠE O POVLEČENÍ OOHNOO


čokoláda naladkova

O ČOKOLÁDĚ


titulni

O TOM, JAK PROSTÍRAT KRÁSNÉ STOLY