PODZIMNÍ HYGGE U VÁS DOMA

Není důležité, jak budete Hygge vyslovovat či dokonce hláskovat. Na otázku, jak se vyslovuje nějaká emoce, by jeden z největších filozofů dnešní doby, Medvídek Pú, odpověděl: "Emoci nepíšete, emoci cítíte." Hygge je prostě šťastný způsob života a to se nám v arki líbí nejen proto, že název arki jsme si vypůjčili ve Finsku, kde znamená práci na každodenních krásných chvílích, které ten šťastný život dělají. A tak vám posíláme pár nápadů, jak tyhle chvíle pomocí hygge vykouzlit teď na podzim, kdy všichni potřebujeme plno energie. >>>>

A energie se nejvíc načerpá doma. Jako architekti stále dokola slýcháme otázku "Co je letos in?" a stále dokola na ni odpovídáme, že nevíme, a ani nás to nezajímá. Zajímá nás to, co vám přinese největší radost a užitek v tom, že to bude krásné, nadčasové a pohodlné. A inspirativní, osobní a nabíjející. K tomu můžeme použít dánské hygge, které našimi končinami před pár lety proběhlo jako novinka a trend, ale začalo i přestalo se o něm mluvit stejně rychle. A to je za nás velká škoda.

6 91

Hygge je pro Dány především pocit bezpečí... doma. Pocit, že je vám dobře a to, jak mezi těmi, se kterými ten domov sdílíte, tak tím, že to máte doma krásné. Že máte kde relaxovat, a zároveň je to stylové a útulné. A co nás na hygge zaujalo nejvíc je, že domov je v tomto stylu sbírka toho, co máte rádi, a zároveň taková malá kronika vašeho života. A rozhodně ne něco, co je právě in. 

5 7

Hygge je útulnost, pohoda, hořící krb nebo alespoň zapálené svíčky, měkké deky, hezké knížky, teplé kakao a příjemná hudba. A neznám nikoho, komu by tohle na podzim nebylo příjemné. A taky je jasné, že v této podobě je pořád k mání, jen si pro něj sáhnout. První tip: věnujte trochu času tomu, abyste se nachystali. Potom bude totiž snadné si každý den trochu hygge naordinovat. Nakupte svíčky, najděte svícnům stálé místo, nachystejte na vašem oblíbeném místě deku a všechno, co ke své osobnímu pohodě budete potřebovat.  

podzimní_hygge_10   podzimní_hygge_9

Je velký rozdíl pořídit si nové příbory "jen tak, protože na to byl zrovna čas" anebo pořídit si je u příležitosti výročí svatby, co říkáte? Je to tedy taky umění udělat si ze života těmito malými změnami lunapark radostí. Takže naše druhá hygge rada zní – zamyslete se nad tím, jestli nemůžete spojit pořízení něčeho, co potřebujete, s něčím, co můžete oslavit. Začnete tím nádherný zvyk pořizovat si věci plánovaně a s rozmyslem a taky umění si na ně počkat. Souvisí to s tím, že všechno líp promyslíte, a váš domov bude časem nádherně vyladěný.

4 965f70f1ba23df8a50e717259cd95d00

Hygge je oxytocin a chcete-li: pospolitost, radost a láska. Zamyslete se tedy nad tím, co vám dělá radost. Kdy jste naposledy pozvali sousedy, kamarády nebo rodinu na něco dobrého? Ono totiž mít krásný domov, který není naplněný smíchem, parádní nádobí bez dobrého jídla a pohodlná křesla bez příjemného povídání – je přeci jen mírně smutná záležitost. Rada číslo tři: nezapomeňte si hooodně často ordinovat příjemné dýchánky s přáteli.

podzimní_hygge_7   chalupaření_2

Za čtvrté... pořiďte si paní DEKU. Nebo napište ježíškovi (teď už víte, že na pěkné věci je v pohodě si počkat). Vliesová je prima, ale přece jen, přetavené pet lahve nejsou úplně to, do čeho by se člověk chtěl zachumlat. Najděte si vlněnou, a jestli nemáte rádi "kousavky", dívejte se po těch kašmírových. Z večerní hodiny s knížkou se stane rituál. V takové dece načerpáte energii na další sychravé dny. A všimněte si toho rozdílu, až bude u vás doma. Vlněná, krásná... ta už se nebude válet nesložená na gauči, budete na ni opatrní, a taky náležitě pyšní. A bude to něco, co jste udělali jen pro sebe.

marie kondo a oohnoo   podzimní_hygge_11

Poslední dnešní tip na hygge podzim je seznam věcí, které by vás mohly potěšit, nabít energií a radostí: vyberte si tady, nebo si rovnou pořiďte nějakou knížku o hygge (klidně i u nás v arki). Způsobů jak hygge pěstovat je milion, a každý z nás je jiný, každému vyhovuje něco jiného, a v tom je právě život krásný. Nebojte se zkoušet a experimentovat, a třeba nám o tom vašem podzimním hledání napsat, my všechny ty tipy rádi pošleme dál, a i my se budeme  rádi inspirovat. 


A tady jsou ty naše slíbené podzimní radosti: dobré teplé jídlo, povídání spolu doma, chvíle čtení zabalení do deky se šálkem bylinkového čaje, promítání filmů s přáteli, zapálené svíčky a ještě víc – roztopená kamna, příjemná hudba, káva s domácím podzimním koláčem po pořádně dlouhé procházce, sbírání hub a jejich sušení na zimu, dělání bylinkových zásob na léčivé zimní čaje, a hlavně: staré dobré teplé ponožky a knížky - a to moc moc moc... 

třeba právě ty o hygge: 

hyggehygge_1the_hygge_life_uvodnilykke_1

 

A nebo něco na podzimní teplo domova?     

verso_blanket_beige_white Nappula_candelabra4_whiteAalto_vase_160_mm_copperTaika_plate_deep_20cm_white-DECO

Kastehelmi_votive_64mm_linenvlnena_deka_cekanka_III_bez_pozaditheo_teapot_sandPOPCORN sand cushion cover

Teema_mug_0.3L_vintage_brownNappula_candle_holder_group_dark_greyinfinity-sand-cushion-cover (1)Teema_plate_23cm_linen


máte chuť na další články?  

termoska_em77_bila chemex_1 frenchpress

O TOM, JAK PŘIPRAVIT DOMA SKVĚLOU KÁVU


3 7 4

JAK BÝT READY NA SVATEBNÍ SEZÓNU


vety9 vety4 vety1

O VĚTÁCH,NA KTERÉ JE LEPŠÍ ZAPOMENOUT


moda7 moda3 moda93

O TOM, PROČ NENÍ JEDNO, KDE SI OBLEČENÍ KUPUJME


titulni

O KNIZE ATOMOVÉ NÁVYKY


titulni

O TOM, JAK DOSTAT DOMŮ DOMOV


 

titulni2

VŠE O POVLEČENÍ OOHNOO


čokoláda naladkova

O ČOKOLÁDĚ


titulni

O TOM, JAK PROSTÍRAT KRÁSNÉ STOLY


titulni

O TOM, JAK VYUŽÍT FOTOALBUM