ZAŽIJ MINIMALISMUS S ARKI

 titulní_mini_nr1_10 (2)

Obnovujeme všechno, co souvisí s naší minimalistickou výzvou. Proč? Protože nám simple life dává víc a víc smysl, a protože tím procesem k minimalismu sami procházíme a vidíme, že nám dělá radost, že to není o tom protrpět si asketické dny, ale o vědomém rozhodnutí, které nás vede pohodovým spokojeným životem. A tak bychom se rádi podělili o naše postřehy, nápady a ověřené postupy. 

Kde nás tedy najdete? Na facebooku ve skupině arki_home, tady na blogu a časem i na osobních setkáních.

1 3

A proč se tomuto tématu věnujeme? Protože arki vzniklo jako místo, kde pro vás máme věci, které stojí za to. Protože jsme zjistili, že přesto, že jsme šetřili na věcech, které se mnohdy kupují zbytečně, jsme si pomalu pořizovali věci, které byly krásné a které jsme měli rádi. Na začátku to vypadalo jako běh na dlouhou trať, ale teď po letech společného života, díky tomu rozhodnutí, které jsme vlastně udělali jen tak mimochodem, máme sice sem tam ještě nedokonalý domov, ale většinou už kolem sebe máme věci, které jen tak nevyměníme.

4 5

Protože jsme ve fázi, kdy už víme, že to byla skvělá cesta. A že kdybychom už všechno měli, připravíme se o ty drobné radosti, když si zase něco malého krásného do té naší sbírky pořídíme. A že nás nenutí nic nikomu dokazovat, že náš domov je stylový. Jediné, po čem toužíme je to, aby byl sbírkou věcí, ke kterým máme opravdu vztah.

6 7

A hodně nás baví to, co se píše ve skvělé knížce o dánském hygge: domov, to je místo, kde má být časem sbírka krásných věcí, které tak trochu vypráví příběh vašeho života. Nadchlo nás, že Dánové si kupují nábytek, nádobí, deky... hodně promyšleně a třeba je spojují s událostmi ve svém životě. Takže se třeba stane, že sedíte v krásném křesle, které si pořídili na kojení a uspávání svého prvního dítěte. Designové židle k pátému výročí svatby. A to je za nás to, jak bychom měli žít. To totiž dává smysl. Takové kusy z vašeho domu jen tak neodejdou. 

8 9

Mnohem víc, než... tenhle gauč brzy vyměníme, kupovali jsme ho v době, kdy jsme ještě neměli moc peněz a byl to vlastně takový nepovedený kompromis... OMG! Tohle prosím nikdy nedělejte. Nemít hned na všechno prostředky je normální. Ale dá se to řešit i jinak, než nákupem nepovedených šílených kusů, kterých se vlastně od první chvíle chcete zbavit. Třeba budou vaši rodiče rádi, že mají kam  na chvíli posunout svůj starý gauč (pokud již nemají tu svoji sbírku, kterou neposouvají).

91 95

A protože jako architekti vidíme, že tenhle špatný systém je mnohem víc obvyklý, doufáme, že pomůžeme alespoň trochu inspirovat k tomu, jak žít vědomě minimalisticky, ale svým způsobem vlastně luxusně a labužnicky. A s radostí. A s klidem, že utrácíte jen za to, co vám opravdu zůstane na dlouho. Že tím pádem děláte i něco pro planetu, a že učíte své děti těm dobrým hodnotám. 

92 93

A jestli chcete jít s námi touhle prima cestou, připojte se k nám na facebooku do skupiny Zažij minimalismus s arki. Moc se na tu naši budoucí komunitu těšíme. 


náše tipy pro váš krásný domov  

Aino_Aalto_glass_22cl_seablue Collectivetools_servingset_28cm Moominbowl23cmTruetoitsorigins2_JPG Nappula_pillar_107mm_grey

Petitcollage Bambusový jídelní set medvídek (2) 1026565FiskarsNordencastironcasserole4L4_JPG Lempi_glass_34cl_clear HANG_Z00057-1_HANG-IT_hooks_2pcs_terracotta

lapuankankurit_koivu_bathtowel Decanter_190cl_clear evervit_foto_8 1051509 Nappula plant pot 230x155mm beige


 

Máte chuť na další články? 

úvodní_blog_1

O KNIHÁCH, KTERÉ VÁS NĚKAM POSUNOU


titulni

O DETAILECH, NA KTERÝCH ZÁLEŽÍ


úvodní-drops-pillowcase_3

NOVÉ VZORY POVLEČENÍ OOH NOO


titulní_mini_nr1_10 (2)_2O

O TOM, PROČ PROPADNOUT MINIMALISMU? 


úvodní11_1

CO SE STANE, AŽ SI TAKHLE UKLIDÍTE?


zen-a-hotovo-cover

O TOM, ŽE STAČÍ ZENOVÝ KLID


Vilac Vintage odrážedlo bílé (3)

O NADČASOVÝCH A CHYTRÝCH HRAČKÁCH 


TITULNÍ_OSUŠKY

O OSUŠKÁCH Z FINSKÉHO LAPUANU 


titulni_IMG_2959 (002)

EASY – NOVINKY OD DÁNSKÉ ZNAČKY RIG-TIG


Fiskars_Action_Norden_Christmas_6l_pot_1026566_JPG

NÁDOBÍ NORDEN – SEVERSKÁ NOVINKA V ARKI