PÁR NÁPADŮ PRO DĚTSKÝ POKOJ

titulni1

Jak zařídit dětský pokoj? Samozřejmě, že záleží na věku, ale vždy bude platit: co nejjednodušeji, přirozeně, nadčasově, kvalitními materiály a s co nejméně barvami. A hlavně tak, aby rostl s vaším pokladem a pomohl mu vnímat tradice, kontinuitu a okolí. 

Protože dětský pokoj je snad jediná místnost v bytě či domě, který by se měla v průběhu času dost zásadně měnit. Růst s potřebami dítěte. A když ho zařídíte chytře, tak budete měnit co nejmíň a vždycky jen to, co je potřeba. Nejen že ušetříte, a tím pádem si budete moci dovolit hezčí věci, ale i své děti naučíte něco hodně zásadního do života. Poskládat si svůj prostor z oblíbených věcí, které se nevyhazují. A pokud se musí vyměnit – jako například postýlka pro miminko – tak putují na půdu a počkají tam, až je bude potřebovat další člen rodiny.  

V případě katalogového vyladěného pokojíčku (což je podle nás ten negativní příklad) pro miminko bude předškolák trpět v něčem, co je mu už ze všech stran (hlavně mentálně) malé a potom budete muset pořádně zainvestovat do něčeho, co bude správně zase jen nějakou dobu. 

10  11

Co reálně potřebuje miminko? Být blízko k rodičům. Pro miminko si kupte Hojdavak a pověste si ho ke své posteli. Později, až půjde do svého pokojíčku, bude potřebovat postýlku a skříňku na věci (komoda bude taky super). A polici na hračky – nejlépe takovou, která mu usnadní se orientovat a pomůže naučit se pořádku. A hračky? Těch opravdu nemusí být moc!
Pokud to jen trochu půjde, pořizujte spíš jednotlivé kusy nábytku. Ony ty pokojíčky jak z katalogů jsou moc hezké na pohled, ale ani my bychom nechtěli bydlet v něčem, kam skoro nemůžete přidat nic svého. Já tedy rozhodně ne!

3  4

Základem bude postýlka nejlépe s baldachýnem (lněný nebo nějaký lehký přírodní bude skvělý). Křeslo pro maminku, aby mohla kojit a později číst knížky, a třeba hrací podložka. Jestli je pokojíček moc velký, použijte nějakou pěknou tapetu nebo velkou živou pokojovou kytku. A závěsy, jednobarevné a v doplňkové barvě, žádné divoce řvavé. Když vyberete v tónu pokojíčku bílou, šedou, béžovou nebo pudrovou, určitě se nespletete. 

Děti své prostředí vnímají už od prvního nadechnutí. A stejně, jako mi přijde nesmyslné diskutovat o tom, odkdy je miminko v břiše bytostí, tak mi přijde nesmyslné bavit se o tom, odkdy děti vnímají to s čím si hrají. A odkdy je jim záhodno vysvětlit, že by si měly hrát s něčím, co nevyrábějí v Číně stejně staré děti. Proto bych vždycky raději sáhla po masivním dřevě, vlněném nebo jutovém koberci, po nadčasové komodě která vydrží navěky. 

1  2

Pokud váš pokojíček musí být superekonomický, doporučuji skříně z IKEA, jmenují se Pax a já používám zejména jejich "botníky" - tj. skříně hloubky 35 cm, šířky 50 cm, vysoké 236 cm. Sestavuji klidně víc vedle sebe. S bílými dvířky a nenápadnými úchytkami nebudou v pokojíčku skoro vidět a nezaberou moc místa. Mám vyzkoušeno, že stačí dvě až tři pro jedno dítě, a když budete rozumní v objemu věcí, které má, vejde se mu tam nejen oblečení, které se tam krásně přehledně naskládá, ale i sezónní věci do vrchních polic, u nás v nich byly a jsou i hračky, knihy a dokonce peřina a polštář pro hosty. A ano, všechno pěkně zavřené. Venku může být pár věcí, se kterými si zrovna hrajete, pár knížek, které se právě čtou...

5  7

A jak na barvy? Velice střídmě. Řekla bych až extrémně střídmě. Protože pokud nežijete v instagramově krásném a bezchybném světě, budete mít sem tam barevné oblečení, knížky, výkresy a barevné hračky... a to úplně stačí. Takže pokojíček s úplně čistým svědomím můžete udělat téměř jednobarevný. Nebo lépe řečeno – použijte "nebarvy". Které to jsou? Ty základní. Bílá, béžová, černá, šedá. A dřevo vám taky udělá "barvu"...

A pokud si to bez barev neumíte představit, doporučuji jednu z těchto dvou variant: 
A/ tlumené pastelové tóny použijte na větší plochu a doplňky vyberte v tmavším nebo světlejším tónu barvy základní. 
Nebo B/ bílý základ a plno barev okolo. A hlavně tím bílým základem nešetřit. Nelekněte se toho bílo-bílého pokoje, až bude hotový... stačí doladit pár barevnými doplňky a vpustit život ve formě vašich dětí... a bude vymalováno! 

6  2

Pracovní stůl pořiďte jen jednou - když se školák začne osamostatňovat. Když už nepíše úkoly s vámi v kuchyni, je načase mu dopřát jeho prostor. A my jsme mnohem víc než pro rostoucí stoly, které mimochodem vypadají zcela příšerně, pro rostoucí židle. Ony ty děti u úkolů zase tolik času netráví, aby si mohly zničit záda. Raději je naučte udělat úkoly rychle a běžet s kamarády ven! 

8  9

A postel... miminkovská a potom může být hned velká. Nejlépe 90 x 200 cm. Ale hlavně, ať je útulná, což se dá zařídit baldachýnem, světýlky a třeba obrázky nebo tapetou jen kolem postele. Výhodou je, že se do ní vejde i maminka nebo tatínek, když jdou uspávat. Později bude tak akorát a v patnácti ji budete měnit za širší... a tu už si potom s sebou mohou vzít do svého prvního bytu, nebo využít při návštěvách doma, na které už budou zřejmě jezdit ve dvou.

  15_1  16_1

A poslední poznámka pod čarou... pokojíček vždycky udělejte ve shodě s celým vaším bytem. Vaše děti si vybraly vás. A to se vším... s tím co jíte, čím se obklopujete, jak trávíte čas a jak se k sobě chováte. A samozřejmě i  s tím, jak bydlíte a jak se oblékáte. Až dospějí, vyberou si samy. Teď jste jejich vzorem vy. A když se budete chtít zeptat, klidně nám napište... my vám rádi poradíme a vy nás třeba budete inspirovat na téma dalšího článku. 

Rádi bychom vám pomáhali na té báječné cestě s vašimi dětmi alespoň tím, že pro vás budeme z té velké nabídky vybírat jen to, co za to stojí! Jako třeba tyhle krásné věci: 

ALPHABET BLOCKS WHITE-16  IMG_9647 dolly-cot-canopy (2) IMG_2337-1

ČrnViola.39SvetloRjav.34Črn.36belaČrn.38

Petitcollage Zábavné puzzle Safari (2) Petitcollage Dřevěná magnetická kreslící tabulka (2)_1 Petitcollage Bambusový jídelní set medvídek (2) Petitcollage Dřevěná chrastítka safari (3)

Vilac Vintage odrážedlo černé Vilac Hydroplán černý Vilac Dřevěná nasazovací věž kuchař Vilac Vintage odrážedlo krémové


Máte chuť na další články?

titulní_mini_nr1_10 (2) 

O TOM, JAK LZE ZAŽÍT MINIMALISMUS 

úvodní_blog_1

O KNIHÁCH, KTERÉ VÁS NĚKAM POSUNOU


titulni

O DETAILECH, NA KTERÝCH ZÁLEŽÍ


úvodní-drops-pillowcase_3

NOVÉ VZORY POVLEČENÍ OOH NOO


titulní_mini_nr1_10 (2)_2O

O TOM, PROČ PROPADNOUT MINIMALISMU? 


úvodní11_1

CO SE STANE, AŽ SI TAKHLE UKLIDÍTE?


zen-a-hotovo-cover

O TOM, ŽE STAČÍ ZENOVÝ KLID


Vilac Vintage odrážedlo bílé (3)

O NADČASOVÝCH A CHYTRÝCH HRAČKÁCH 


TITULNÍ_OSUŠKY

O OSUŠKÁCH Z FINSKÉHO LAPUANU 


titulni_IMG_2959 (002)

EASY – NOVINKY OD DÁNSKÉ ZNAČKY RIG-TIG


Fiskars_Action_Norden_Christmas_6l_pot_1026566_JPG

NÁDOBÍ NORDEN – SEVERSKÁ NOVINKA V ARKI