DĚTSKÝ POKOJ VTIPNĚ A SKANDINÁVSKY

detsky-pokoj-vtipne-a-skandinavsky-cover3

Také si lámete hlavu s tím, co vaše děti nutně potřebují? A také chcete, aby měly krásný pokojíček? My k tomu přidáváme tři hlavní požadavky: aby se jim líbil, aby je bavil, aby nechal prostor pro jejich fantazii... pojďte se s námi podívat na jednoduché tipy, jak toho docílit a přitom se skvěle bavit s dětmi. 

Jako architekt mám možná trochu větší odstup od toho, jak je nutné pokojíček vybavit. Jsem přesvědčená, že naše děti v podstatě potřebují spíš méně než více. Jejich svět je tak pestrý a barevný, že něco, co má tvořit pozadí tohoto světa, rozhodně být nijak divoké nemusí.  

detsky-pokoj-vtipne-a-skandinavsky7   detsky-pokoj-vtipne-a-skandinavsky6

Co bych naopak vůbec nepodceňovala, je dostatek pelíšků. Tenhle způsob s rámovými domečky je moc fajn, protože se přes ně dá přehodit deka, dají se omotat vánočními světýlky, a děti bunkry a domečky prostě milují. A všimněte si barev, žádné divoké kombinace, v takovém pokojíčku to musí být úplně klidné a pohodové pro děti, nemyslíte? 

detsky-pokoj-vtipne-a-skandinavsky1

Nemáte dostatek prostoru a máte plno kamarádů? A nebo si hrajete rádi s dětmi na zemi? Potom si pořiďte jednoduché matrace. Vytvoříte z nich lehce válecí plochu, postele na přespání větší partičky, a nebo zase plno bunkrů a domečků. A tyhle stavěcí hry rozvíjí fantazii a zručnost vašich dětí mnohem víc, než sofistikované počítačové hry. 

detsky-pokoj-vtipne-a-skandinavsky2

Méně je vždycky více, jednak se to dá lépe uklízet, jednak méně hraček vybízí k více hrám. Znáte taky maminky, které schovávají hračky a průběžně je vytahují, protože děti si hrají s tím, co nemají okoukané. A někdy, naopak, mají svoje stálice, které se neokoukají nikdy. Alchymie spočívá v tom, objevit tu správnou kombinaci. Tenhle koník, například, podle nás může fungovat jako stálice. Děti se mohou krásně vyřádit a vy ani v obýváku nebudete mít pocit, že se vám tam válí něco nepatřičného. 

detsky-pokoj-vtipne-a-skandinavsky3

Teenager. A představte si, že mu poskytnete takovýhle punk prostor, a přitom vás to nebude ani nic moc stát. Židle je skvělá designovka, takže je možné, že si ji jednou váš potomek přestěhuje s nostalgií do své kuchyně. A houpačka v pokoji? No jasně. Prostor pro kamarády, atletiku, relaxaci... Všechno ostatní zavřít do skříně a naučit ho, že méně, ale kvalitně je vždycky lepší. My tleskáme! 

detsky-pokoj-vtipne-a-skandinavsky4

Pelíšek v malém prostoru, výsuvná postel pro hosta a krásné prostředí. A nemyslete si, že vybíráme neuskutečnitělné sci-fi. Chceme vám jen ukázat, že dětský pokoj není o tom mít všude tuny věcí divokých barev, je o tom, že i děti mohou mít svůj prostor krásný, jednoduchý, uklizený. A zvyk je železná košile. A nám se to takhle zdá správně. (A netvrdíme, že to u nás vždycky v pohodě je - pořádek v pokoji teenagera je alchymie, a nesmrtelné téma pro maminky - a za nás... neměl by se přeceňovat. Prostě je nechme, oni se to jednou naučí...snad.)

detsky-pokoj-vtipne-a-skandinavsky5

A pokud nejste úplní minimalisté, a máte rádi taky trochu dekoru, zkuste tyto krásné tapety. Přestože velký kus povahy vašeho potomka neovlivníte – ano, všichni si naivně myslíme, že to jde – tak to, v jakém prostředí se pohybuje, může možná procento vlivu vykonat. Bude to taková vaše malinká páčka. Co takhle v dětech třeba probudit touhu cestovat?

To co se v pokojíčku používá každý den, je povlečení. U nás jsou motivy obrázků z animovaných disneyovských filmů úplné tabu. My máme rádi povlečení, které je jednoduché, jednotlivé kousky se dají vzájemně kombinovat a proto je postýlka pokaždé jiná. Vyměnit můžete třeba jen polštář, když je rýma, nebo prostěradlo, když se stane nehoda. Barvy máme rádi základní, aby děti krásně před spaním zklidnily,  takže bílá, černá, šedá a třeba starorůžová určitě vedou. Pokud je váš argument, že děti přece pohádkové postavičky milují, ano, hranolky u McDonalda taky milují, ale neznamená to, že jim je budeme dávat každý den. 

detsky-pokoj-vtipne-a-skandinavsky9

detsky-pokoj-vtipne-a-skandinavsky21

A nakonec: nebojte se používat málo barev, nebojte se koupit svým dětem málo hraček, a nebojte se, když už jim je koupíte, koupit kvalitní. Uvidíte, že se vám to mnohonásobně vrátí. My dětem věříme, že jsou chytré, kreativní, báječné. Co vy? 


 ALPHABET BLOCKS WHITE-16   IMG_9647 dolly-cot-canopy (2) IMG_2337-1

ČrnViola.39SvetloRjav.34Črn.36belaČrn.38

Petitcollage Zábavné puzzle Safari (2) Petitcollage Dřevěná magnetická kreslící tabulka (2)_1 Petitcollage Bambusový jídelní set medvídek (2) Petitcollage Dřevěná chrastítka safari (3)

Vilac Vintage odrážedlo černé Vilac Hydroplán černý Vilac Dřevěná nasazovací věž kuchař Vilac Vintage odrážedlo krémové


Máte chuť na další články?

titulní_mini_nr1_10 (2) 

O TOM, JAK LZE ZAŽÍT MINIMALISMUS 

úvodní_blog_1

O KNIHÁCH, KTERÉ VÁS NĚKAM POSUNOU


titulni

O DETAILECH, NA KTERÝCH ZÁLEŽÍ


úvodní-drops-pillowcase_3

NOVÉ VZORY POVLEČENÍ OOH NOO


titulní_mini_nr1_10 (2)_2O

O TOM, PROČ PROPADNOUT MINIMALISMU? 


úvodní11_1

CO SE STANE, AŽ SI TAKHLE UKLIDÍTE?


zen-a-hotovo-cover

O TOM, ŽE STAČÍ ZENOVÝ KLID


Vilac Vintage odrážedlo bílé (3)

O NADČASOVÝCH A CHYTRÝCH HRAČKÁCH 


TITULNÍ_OSUŠKY

O OSUŠKÁCH Z FINSKÉHO LAPUANU 


titulni_IMG_2959 (002)

EASY – NOVINKY OD DÁNSKÉ ZNAČKY RIG-TIG


Fiskars_Action_Norden_Christmas_6l_pot_1026566_JPG

NÁDOBÍ NORDEN – SEVERSKÁ NOVINKA V ARKI