URBAN JUNGLE – OBKLOPIT SE ŽIVOTEM

titulni

Zelené rostliny byly pro mě dřív taková ta věc, kterou koupíte, moc to s ní neumíte a někdy přežije, někdy se to nepodaří... až jsem jednou zjistila, že některé z nich s námi žijí už víc než patnáct let a některé z těch rostlin už před tím žily v naší rodině klidně i desítky let. A to je páni něco! Teď s příchodem vlny pěstování rostlin doma tzv. městské džungle (urban jungle) jsem si, stejně jako u mnohých jiných věcí, uvědomila, že jde o úplně něco jiného...

Pokojové rostliny jsou součástí našeho života, a dokonce živou součástí. Někdo miluje monstery, jiný je nesnáší... někomu kytky rostou jak o život, a jiný, i kdyby se překrojil, nic moc nevypěstuje. No, já jsem si myslela, že i kdybych se překrojila... ale! Málokdy jsem si zjistila, která rostlina má ráda jaké podmínky, a to od zalévání po stanoviště. A tak se učím. 

  UJ11 UJ14

A v tom učení mi pomáhá pár věcí, jednou z nich je skupina na výměnu kytek, u mě konkrétně GREEN SWAP BRNO (na facebooku najdete určitě tu svoji místní), protože tady se vážení nejen čile vyměňuje, ale hlavně radí... kde co sehnat, jak to zalít, kam to postavit. A najednou vám začne být plno věcí jasných. A taky už nejste odkázaní na to, že nějakou kytku ulovíte po cestě z práce v květinářství. Najednou jste totiž sběratel. A kytkám se daří, a když se jim daří, dělá vám to radost, a o radost tady především jde. 

 UJ13 UJ12

A to je zásadní rozdíl - být uživatel a sběratel. Mě nejdřív posunul Pinterest, kde jsem si hledala to, co se mi líbí. Potom jsem zjistila, kde to můžu sehnat a potom jsem pomalu začala doplňovat doma kytky s konkrétním záměrem. A samozřejmě k tomu patří moje oblíbené nespěchat, počkat si, a moje vůbec nejoblíbenější, rozmnožovat je, piplat od miminka a mít z nich radost. A třeba i přesouvat po domě, když se jim na místě, které pro ně bylo určené, nedaří. 

  UJ2 UJ3

Co mě ale nadchlo a obrovsky posunulo jsou Kvítka v bytě – dvě sestřenice z Brna, které s láskou shánějí a pěstují a samozřejmě prodávají pokojovky. Najaděte si je na fb, ig a budete nadšení. V korona karanténě začaly vysílat krátká videa o tom, jak pečovat o  pokojové rostliny, a já jsem je všechny sledovala a musím říct, že těm mým domácím zeleným pokladům se začalo o poznání lépe dařit. 

  UJ4 UJ15

Na obrázcích jsem pro vás našla na Pinterestu plno inspirací, jak s květinami pracovat. Já mám teda mnohem radši džungli v obrovských květináčích než nějaké minikytičky – takže milovníky fialek asi zklamu. Moje "urban jungle" musí bujet, nejlépe jedna kytka přes druhou a všechno nejlépe zdravé a krásné kusy. A taky plno bylinek. Na okenním parapetu mám buďto nic nebo přeplněno. 

 UJ5 UJ7

Nejsem majitelkou balkonu, ale zahrady, takže naše zahrada je ve velké míře jedlá a bujná. A taky jen zeleno-bílá. Co se dá sehnat, kvete u nás bíle. Sem tam si pustím do zahrady růžovou a fialovou, ale to je vše. Žádná barevná divočina. A stejně tak si můžete vybírat vy - stačí se rozhodnout. A proč kolem sebe shromáždit městskou nebo venkovskou džungli? 

  UJ8 UJ6

Protože: 1/ zelená uklidňuje 2/ mít kolem sebe život je příjemné 3/ květiny čistí vzduch 4/ je to pěkné 5/ je to pěkné...

Já bych třeba doplnila, že se zjistilo průzkumem v domovech důchodců, že když dědečkům a babičkám dali na starosti rostlinu, ti lidé žili déle. Taky si myslím, že chudáci naše děti, které umí ze školy všechny možné tabulky, data a vzorce nazpaměť, by se měly naučit do života i užitečnější věci. Třeba jak pečovat o kytky. Taky se totiž zjistilo, že děti z dětských domovů se k těmto činnostem vůbec nedostanou.  

 UJ15_2 UJ10  

Já se vlastně tomu trendu městské džungle vůbec nedivím, kontakt se životem je vždycky skvělý. Jen bych si přála, aby to nebyl jen trend, ale něco, co nám už zůstane. Aby naše domovy byly co nejvíc zelené, aby naše zahrady a balkony byly co nejvíc jedlé, a aby naše děti věděly, jak o tenhle krásný živý svět kolem sebe pečovat. A teď můžete vyrazit... měnit, rozmnožovat a obklopit se krásou!


A až k tomu budete potřebovat květináče... můžete nakupovat i u nás :)

 

1051509 Nappula plant pot 230x155mm beige1051509 Nappula plant pot 230x155mm white1051522 Nappula plant pot 230x155mm dark green

1051520 Nappula plant pot 260x155mm beige1051520 Nappula plant pot 260x155mm white1051522 Nappula plant pot 260x155mm dark green

porcelánové na parapet nebo na stůl od značky iittala
nebo

kvetinac_blomus_nizky_bezovykvetinac_blomus_nizky_svetle_sedykvetinac_blomus_nizky_tmave_sedy

kvetinac_blomus_stredni_bezovykvetinac_blomus_stredni_svetle_sedykvetinac_blomus_stredni_tmave_sedy

kvetinac_blomus_vysoky_bezovykvetinac_blomus_vysoky_svetle_sedykvetinac_blomus_vysoky_tmave_sedy

plechové na zem od značky blomus

a nebo létající, zavěšené na lanku, od české značky evervit

evervit_foto_0999

 


Máte chuť na další články?

uvodni_mozna_1

O TOM, JAK ZAŘÍDIT POKOJ PRO VÍCE DĚTÍ 


titulni1

PÁR NÁPADŮ NA DĚTSKÝ POKOJ


titulní_mini_nr1_10 (2)

O TOM, JAK LZE ZAŽÍT MINIMALISMUS 


úvodní_blog_1

O KNIHÁCH, KTERÉ VÁS NĚKAM POSUNOU


titulni

O DETAILECH, NA KTERÝCH ZÁLEŽÍ


úvodní-drops-pillowcase_3

NOVÉ VZORY POVLEČENÍ OOH NOO


titulní_mini_nr1_10 (2)_2O

O TOM, PROČ PROPADNOUT MINIMALISMU? 


úvodní11_1

CO SE STANE, AŽ SI TAKHLE UKLIDÍTE?


zen-a-hotovo-cover

O TOM, ŽE STAČÍ ZENOVÝ KLID


Vilac Vintage odrážedlo bílé (3)

O NADČASOVÝCH A CHYTRÝCH HRAČKÁCH 


TITULNÍ_OSUŠKY

O OSUŠKÁCH Z FINSKÉHO LAPUANU 


titulni_IMG_2959 (002)

EASY – NOVINKY OD DÁNSKÉ ZNAČKY RIG-TIG


Fiskars_Action_Norden_Christmas_6l_pot_1026566_JPG

NÁDOBÍ NORDEN – SEVERSKÁ NOVINKA V ARKI