VÍCE DĚTÍ A JEDEN POKOJ? JDE TO!

titulni

Máte víc dětí a pro ně jen jeden pokojíček? Nevíte si s tím rady? A nebo máte výčitky, že jim nedopřejete dnes rozšířený standard samostatného prostoru? Ono se vlastně nic tak hrozného neděje. A kromě toho existuje pár triků, se kterými hravě zvládnete i tento problém.

Možná svým dětem nezajistíte pohodlí jejich soukromého pokoje, ale můžete pro to udělat maximum v rámci možností a z ostatního udělat výhodu. To, co zajistit můžete téměř kdekoliv, a třeba i v případě, že nemáte prostor ani pro dětský pokoj, jsou tyto tři věci:

vice1 vice10

1/ pelíšek 
Je to jedna ze základních potřeb vlastně každého člověka a děti ho potřebují dvojnásob. Věřím, že i v tom nejmenším bytě je možné taková místa najít. Ideálně to bude vlastní postel, nejlépe nějak uzavřená od okolního prostředí. Ať už zabudovaná do nábytku, nebo s textilním baldachýnem. Pokud máte rodinnou postel nebo vám to vaše podmínky nedovolí, najděte kout, křeslo nebo cokoliv jiného, co bude územím výhradně pro vaše děti. A nejlépe pro každé jedno.

vice7 vice2

Bude to místo, kam půjdou, až se rozzlobí, kam půjdou když budou potřebovat být samy a nebo jen kam si půjdou číst knížku zabalené v dece. Jejich vlastní místo, kde si naplní potřebu pelíšku. A ještě malá poznámka, klidně o tom jejich pelíšku mluvte, aby si to zapamatovaly do života. Já to teď už vím, ale když si představím, že bych to věděla i v době, kdy jsem měla malé děti a byla víceméně pořád unavená, možná by mi to hodně pomohlo - vědět, že tahle místa nabíjejí energií. 

 vice5 vice6

vice9 vice4

2/ pracovní místo
Pracovní místo nebo koutek na hraní pro ty nejmenší. Důležité, ale nemusí se přeceňovat. Zkuste se na to podívat jinak: vlastní pracovní stůl je skvělá věc, ale! Školáci asi tak do třetí, možná páté třídy dělají rády úkoly s maminkou v kuchyni. O těch malinkých vůbec nemluvě, ty jsou na mamince nalepení pořád a je to dobře, protože to potřebují. A ty větší děti? Buďto dostanou svůj alespoň malinký stůl, aby měli to svoje místo, nebo můžete udělat dětem stůl společný. Možná budou trochu prskat...

vice14 vice13

Nicméně bude důležité, aby vy jste zachovali klid, protože jste udělali to nejlepší, co šlo, a taky vás možná povzbudí toto: mám kamarádku, a ta dlouhodobě zkoumá sourozence a zjistila, že ti, co spolu měli pokojíček, se prostě dohodnout museli, a v dospělosti ve velké míře spolu dobře vycházejí. Když budou děti psát úkoly u jednoho stolu, naučí se lépe soustředit, a naučit se soustředit i u společného stolu je dalším esem v rukávu – zvládnou potom mnohem víc, než někdo, kdo je háklivý na každý malý zvuk a soustředí se jen za optimálních podmínek. 

vice15 vice18

vice16 vice17

3/ úložný prostor
Každý z nás má nějaké množství svých osobních věcí. U dětí je to oblečení, hračky, školní věci a sportovní věci. Na tohle všechno by měly mít svůj prostor. Svoje místo, kam se to lehce uklidí. A je mnohem důležitější ve chvílích, kdy děti nemají svoji vlastní postel, svůj stůl. A zase záleží, jak velké si tyto prostory můžete dovolit. Pořiďte prostě ty největší, co to půjde a potom se přizpůsobte a najděte výhody. 

 vice11 vice8

Jak se přizpůsobit? Prostě změnit množství věcí, které máte. Je to očistný proces a mám ho vyzkoušený. Buďte minimalisté a nasaďte si růžové brýle. Hledejte výhody a radujte se z nich. Máte opravdu malé úložné prostory? Nechte si (a pořizujte) jen málo věcí - a budete si tím pádem moci dovolit větší kvalitu. Bude se vám to lépe a rychleji uklízet. Vaše děti se naučí skromnosti a to se do života hodí. Budete šetřit životní prostředí. Zůstane vám víc peněz na cestování.... vymyslete milion dalších výhod a každý den si je užívejte! 

A jestli před vámi stojí ten krásný úkol zařídit malinký dětský pokoj, nebo pokoj pro víc dětí... držíme vám pěsti. Nezapomeňte na naši "svatou trojici" a hlavně si to užijte! 

A až budete hledat málo hraček, které jsou krásné, chytré a dávají smysl (a schováte je ještě pro vnoučata), vybrat si můžete třeba u nás. :)

ooh noo (29)  ooh noo (30)  half-moon-table-white_products  ooh-noo-double-o-chair-white (5)

toy-wheelbarrow  ROCKING HORSE BIG  play-tent (4)  toy-chest-on-wheels-blackboard

  Vilac Hydroplán černý  Vilac Vintage odrážedlo černé  Vilac Vintage odrážedlo krémovémarelica 2

Vakka_box_450x230x300mm_white crossing-pillowcaseMeno_400x500x250mm_greyfelthojdavak-midi-predni-sedy_ctverec


Máte chuť na další články?

titulni1

PÁR NÁPADŮ NA DĚTSKÝ POKOJ


titulní_mini_nr1_10 (2)

O TOM, JAK LZE ZAŽÍT MINIMALISMUS 


 

úvodní11_1

O TOM, CO SE STANE, AŽ SI TAKHLE UKLIDÍTE


titulní

5 TIPŮ, JAK SI UŽÍT LÉTO


titulni

O URBAN JUNGLE – OBKLOPTE SE ŽIVOTEM


titulni1

PÁR NÁPADŮ NA DĚTSKÝ POKOJ


 

 


úvodní_blog_1

O KNIHÁCH, KTERÉ VÁS NĚKAM POSUNOU


titulni

O DETAILECH, NA KTERÝCH ZÁLEŽÍ


úvodní-drops-pillowcase_3

NOVÉ VZORY POVLEČENÍ OOH NOO


titulní_mini_nr1_10 (2)_2O

O TOM, PROČ PROPADNOUT MINIMALISMU? 


úvodní11_1

CO SE STANE, AŽ SI TAKHLE UKLIDÍTE?


zen-a-hotovo-cover

O TOM, ŽE STAČÍ ZENOVÝ KLID


Vilac Vintage odrážedlo bílé (3)

O NADČASOVÝCH A CHYTRÝCH HRAČKÁCH 


TITULNÍ_OSUŠKY

O OSUŠKÁCH Z FINSKÉHO LAPUANU 


titulni_IMG_2959 (002)

EASY – NOVINKY OD DÁNSKÉ ZNAČKY RIG-TIG


Fiskars_Action_Norden_Christmas_6l_pot_1026566_JPG

NÁDOBÍ NORDEN – SEVERSKÁ NOVINKA V ARKI