ZEN THINGS


titulni_2

Nedávno jsem někde narazila na takový malý seznam zenových věcí pro hezký život... zaujal mě, nadchl a uklidnil. A tak jsem se rozhodla je s vámi sdílet i s mým malým komentářem. Protože pokud jsem kdy něco byla, tak rozhodně ne zenově vyklidněná. A vždycky mi připadalo, že v klidu se nedá nic vytvořit. Od jisté doby vím, že jen v klidu se tvoří, a to přímo náramně... napíšu vám, jak jsem ty body pochopila já a co mi dává, že to tak začnu dělat, pokud tam budete mít i vy nějaké jiné postřehy, klidně je s námi sdílejte... inspirace není nikdy dost. 

zen_1 zen_91 (2)

1. do one thing at a time
Dělejme jen jednu věc, což je pro mnohé matky docela složité, protože u každé činnosti jsou kolem nich celý den ještě ty naše malé poklady. Nicméně, ruku na srdce, mnohé z nás si za tu dobu, než děti vyrostly, vytvořily zlozvyk věnovat se více věcem najednou. Ale soustředit se v klidu na jednu věc je pro mě mnohdy nádherné cvičení trpělivosti a bdělosti. A vlastně poté, co jsem zjistila, jak zázračně to funguje, začla jsem to praktikovat zejména když strašně spěchám a potřebuju zařídit tisíc věcí... vzít jednu po druhé přináší neuvěřitelné výsledky, vyzkoušejte!

2. do it sowly and deliberately 
A výsledky jsou dokonce mnohem lepší, pokud je budete dělat pomalu a soustředěně... ano, můžete si to dovolit, protože potom to bude hotové rychleji a lépe. Dalo by se říct takový další murphyho zákon. 

titulni zen_8

3. do it completely
Dodělejme každou věc úplně do konce, za mě dost těžký úkol. Jsem totiž povaha, která miluje nápady, nové impulsy a začátky, ale dodělat věci, to vyžaduje obrovskou dávku mé energie. Našla jsem si z toho dvě cesty - berličky. U menších úkolů doma si na to nechávám víc času a i když to není ještě na můj vkus 100%, dokončím alespoň ten jeden krok. A v práci mám kolem sebe naštěstí ty, kteří právě dokončování věcí mají rádi. A tak nejen že mi velice pomáhají, ale taky se od nich učím. 

4. do less
Ano! Dělejme toho míň. A to, co děláme, si užívejme... myslím, že ten rok, co máme za sebou, nás právě tohle naučil, nedalo se lítat z jedné kavárny do druhé, být na třech místech najednou, toho, co se dalo dělat bylo plno, ale ten pobyt doma nás hodně zpomalil a já snad nevím o nikom, komu by to nesvědčilo. 

zen_9 zen_91

5. put space between things
Dejme mezi jednotlivé věci kousek prostoru. Za mě dost těžké, myslím, že to jde líp, když už se člověk trochu uklidní... ale! Co kdyby ta přestávka zpočátku byla jen taková malinká. Jen třeba na vnitřní pocit hrdosti na to, že jsem něco dokončila. Nebo na pohled z okna kanceláře a uvědomění si, jak krásné jsou dny... 

6. develop rituals
Zaveďme rituály - no paráda, zase ze skupiny těch nehmotných. A báječných. A věděli jste, že když se chcete třeba něco nového zavést do života, rituál, který si k tomu vymyslíte, vám v tom dost zásadně pomůže? Já vnímám rituály i třeba v tom, že každé dva týdny píšu dopis babičce do domova, a u toho si uvědomuju sílu rodu. A zastavení. Rituál vlastně nemusí být nic vědeckého, já tomu rozumím i tak, že třeba s ranní kávou si zajdu na zahradu a začínám den čtvrthodinovým nabitím na slunečném místě. 

zen_7 zen_94

7. designate time for certain things
Vyčleňme si na určité věci čas... další malá, pro někoho nesmyslná výzva. Já ji momentálně vnímám ve smyslu můžeme všechno, co chceme, jen když se rozhodneme si to dovolit. Ať už je to cokoliv, nikdy nevěřím nikomu, že na něco nemá čas. A příklad – můj milovaný muž. Ještě před dvěma roky trávil hodně večerů u televize. A říkal, že by se chtěl naučit španělsky... a tak ode mě dostal pět lekcí s Rodrigem, lektorem španělštiny. To, že je z toho obrovské přátelství je bonus, který jsem nečekala, to, že vymění televizi za každodenní půlhodinu až hodinu španělštiny mě překvapilo. Už oslavili myslím stou lekci a Tomáš mluví plynule španělsky. Stačí si vyčlenit čas. 

8. devote time to sitting
Věnujme čas sezení... jooo, tady se dostávám do úzkých. Protože tak, jak jsem si za prvních patnáct let s mými dětmi skoro nesedla (samozřejmě jsem si na to ani nevyčlenila čas), tak teď si sedím moc ráda. Ještě tak trochu bojuju s tím, že se přece nemůžu jen tak poflakovat, ale už se víc a víc blížím tomu, že to vnímám jako čas, kdy si jen tak přemýšlím, nejlépe o ničem, a to se potom dějí věci. Ono prý největší posuny se chystají v době, kdy jakože nic neděláme. A já tomu už začínám opravdu věřit.

zen_92 zen_93

 9. smile and serve others
Usmívejme se a pečujme o ostatní...  co k tomuto dodat? Snad jen to, že je to jeden z nejlepších léků na depresi, kromě toho, že podle knížky Umění být hodný, kterou taky najdete u nás v arki, malé služby a úsměvy způsobují lavinový efekt a téměř nikdy neskončí u toho, kdo je od vás obdrží. Pokud je jen trochu sociálně zdatný, posune tuhle radost dál... a ta už sama putuje dál a dál. 

10. make cleaning and cooking become meditation
Udělejme si z úklidu a vaření meditaci... no tak tahle už vlastně je moje oblíbená. Úklid mám ráda odjakživa, ale od chvíle, kdy jsem mu vyčlenila hodinu denně a nepovažuji ho za úklid, ale za péči o domov, jsou to pro mě opravdové chvíle štěstí. A vaření? Od prvního lockdownu jsem se už třech jídel denně nezbavila, a kromě toho, že mi sem tam zcela docházejí nápady, si to velice užívám. 

zen_97 zen_99

11. think about what is necesarry
Mysleme jen na to, co je nezbytné... no, až se tohle naučíme, zřejmě konečně dostane prostor vesmír. Tak mě napadá, že udělat si pořádek v myšlenkách (které jsou podle jistých zdrojů, jedinou pravou hybnou silou) je další pořádný kus práce. A to se potom budou dít věci :).

12. live simply
Žijme jednoduše – a čím jednodušeji, tím líp. Za mě je to cesta, hledání, jak všechno zjednodušit zpátky ke kořenům. Jak nastavit rovnováhu, jak nekonzumovat zbytečně, jak šířit kolem sebe krásu a radost, ale na to už jsem jeden blog psala zde. A rozhodně ještě další brzy napíšu. 

zen_98 ZEN_991

Co vy na to? Taky se vám líbí tyhle jemné připomínky, že máme a budeme mít pořád co dělat, jenom zavést výše uvedené body do života je docela síla. A co teprve ty nádherné důsledky. 

A tady jsme pro vás vybrali pár zenově vyladěných arki produktů, které nám k tomuhle článku sedí. A já si nemůžu pomoct, abych to nenapsala (a možná, že bych se s tím mohla dostat na stránky "marketingový bizár" protože takhle určitě marketing vypadat nemá). Ale musím... prosím vás, strašně dobře si rozmyslete, co z toho vás jen naláká a vůbec vůbec vůbec to nepotřebujete, jestli je nutné tu naši planetu drancovat a nebo už toho máte doma tolik, že si další věci ani nevšimnete. ALE POKUD si pořizujete krásné věci pomalu, každá vás těší, když s ní pracujete, potom si vyberte a užívejte si ji v provozu nejlépe každý den!

A mějte se krásně :).  


 Aalto_vase_160_mm_clearTaika_plate_27cm_whitebaby_bílý_1Teema_bowl_1.65L_white

1051509 Nappula plant pot 230x155mm whiteSarpaneva_castiron_casserole_3.0LNappula_pillar_107mm_greyUltimaThule_plate_190mm

nyytti_towel_white_white_1Meno_400x500x250mm_greyfelt pakapaat_tea_towel_white_linen1051520 Nappula plant pot 260x155mm beige

Kaasa_tealightcandleholder_141x115mm_kassamatrix_cushion_cover_dark_greypure_white_duvet_coverdolly_cot_1 


Máte chuť na další články?

titulni_1

FAQ – OTÁZKY A ODPOVĚDI KE KVĚTINÁČŮM EVERVIT


blog_uvodni_1

O SKVĚLÉ KOSMETICE ZE ŠUMAVY


maximus_vnitrni_seda_naladova

O HOUPAČKÁCH HOJDAVAK – ZÁZRAKU PRO MAMINKY 


úvodní11_1

O TOM, CO SE STANE, AŽ SI TAKHLE UKLIDÍTE


titulní

5 TIPŮ, JAK SI UŽÍT LÉTO


titulni

O URBAN JUNGLE – OBKLOPTE SE ŽIVOTEM


titulni1

PÁR NÁPADŮ NA DĚTSKÝ POKOJ


úvodní_blog_1

O KNIHÁCH, KTERÉ VÁS NĚKAM POSUNOU


titulni

O DETAILECH, NA KTERÝCH ZÁLEŽÍ


úvodní-drops-pillowcase_3

NOVÉ VZORY POVLEČENÍ OOH NOO


titulní_mini_nr1_10 (2)_2O

O TOM, PROČ PROPADNOUT MINIMALISMU? 


zen-a-hotovo-cover

O TOM, ŽE STAČÍ ZENOVÝ KLID


Vilac Vintage odrážedlo bílé (3)

O NADČASOVÝCH A CHYTRÝCH HRAČKÁCH 


TITULNÍ_OSUŠKY

O OSUŠKÁCH Z FINSKÉHO LAPUANU 


titulni_IMG_2959 (002)

EASY – NOVINKY OD DÁNSKÉ ZNAČKY RIG-TIG


Fiskars_Action_Norden_Christmas_6l_pot_1026566_JPG

NÁDOBÍ NORDEN – SEVERSKÁ NOVINKA V ARKI